Monday, June 8, 2009

BUKIT KEPONG: ULASAN FILEM

TUP, TUP, tertekan TV2, tengok Filem Bukit Kepong, kisah komunis serang Bukit Kepong. Bukannnya nak ulas jalan cerita Bukit Kepong, tetapi sekadar nak ulas sikit sahaja. Sudah pasti filem ini dibuat sebagai alat propaganda kerajaan untuk memburukkan pejuang berideologi Komunis. Sebagai alat propaganda, misi utama mesti membuktikan komunis itu kejam dan zalim. Di dalam filem arahan Aki Jins ini, masih belum cukup kuat tetapi membuktikan komunis tidak zalim dan kejam.
1. Komunis tidak membunuh perempuan dan anak - anak, Di dalam filem ini komunis menyuruh anak - anak dan perempuan lari. Komunis hanya berperang dengan anggota polis yang mempertahankan majikannnya (British). Pihak komunis juga memberi ruang kepada anggota polis untuk menyerah diri dan tidak dipengapa - apakan. Pihak polis mengambil keputusan berperang. Di dalam situasi tersebut, itu adalah keputusan dan risiko peperangan. Jika berperang sudah pasti ada yang terkorban. Andaian saya, kesilapan keputusan telah mengorbankan nyawa.
Di dalam adegan lain, pihak tentera yang menyerang komunis, tidak memberi arahan dan amaran untuk menyerang komunis. Terus ditembak sahaja. Komunis perempuan juga dibunuh. Ini menunjukkan lebih kejam dan zalim pihak Tentera British.
2. Komunis merampas beras dari kedai runcit. Seperti yang sedia maklum, kedai runcit di zaman dahulu, banyak yang memeras dan menipu pembeli. Jadi apalah salahnya, komunis yang mengambil barang - barang mereka sebagai pengajaran. Rasanya lebih zalim lagi, penguatkuasa kerajaan yang menyita kedai tanpa lesen. Sedangkan lesen itu adalah bidangkuasa penguatkuasa tersebut. Boleh diberi dengan bicara.
Lebih zalim lagi, penguatkuasa yang memeras duit @ mengambil rasuah secara menekan kesalahan rakyat. Mungkin polis yang menekan untuk rasuah kepada pesalah adalah lebih zalim dan kejam lagi. Tiada bezanya dengan Komunis di dalam Bukit Kepung. Sedangkan peristiwa itu terjadi hanya di Bukit Kepong, sedangkan di seluruh Malaysia hari ini, ramai penguatkuasa mengamalkan sistem pemerasan. Pegawai kerajaan yang memeras, menutup periuk nasi peniaga sesuka hati. Melaksanakan undang - undang tak masuk akal. Pegawai kerajaan kita adalah lebih kejam dan zalim dari komunis.

Kesimpulan saya, komunis membuat apa yang perlu dilakukan mengikut keadaan. Itu sahaja. Nampak gayanya propaganda Aki Jins memihak kepada komunis bukan menunjukkan komunis itu kejam dan zalim. Mungkinkah Aki Jins juga terpengaruh dengan keadilan komunisme.

No comments: