Monday, June 8, 2009

PAS MASUK JERAT

Selepas Nasha, menang maka bergemalah semula kerajaan perpaduan. Teruslah menyalak tentang kerajaan Perpaduan. Maka benarlah cerita yang di dengar selama ini, ada keinginan bergabung dengan UMNO. Disahkan sendiri oleh Haji Hadi. Namapk sangat PAS dah makan jerat UMNO. Tahniah UMNO. PAS rasa dia akan menang jika sendirian. PAS rasa dia perintah Kelantan selama berpuluh tahun kerana kekuatan mereka. Nampak sangat Bodoh bin Jahil, politik pemimpin PAS ini. Tak panda berpolitik langsung orang yang ngaku diri mereka ini ulama'.
Selama ini UMNO hanya membenarkan kewujudan PAS atas alasan demokrasi. Jika dibunuh terus akan hilanglah demokrasi di Malaysia. Sebabnya, PAS sukar menjadi nombor wahid di Malaysia. PAS terjerat dan terkongkong di dalam permainan politik mereka sendiri. Seperti al maklum, pemimpin PAS sendiri tidaklah sesuci mana. Betul tidak erjudi, tidak main perempuan tetapi atas nama hadiah berlambak - lambak sampai mengerjakan umrah pun atas nama hadiah. Berahi pada balak pun sama juga seperti berahi pada anak dara. Kemudahan yang ada pun disapu juga. Pemimpin PAS adalah manusia biasa, itu sebab kita malas nak bising - bising. Tetapi malangnya di atas sikap ahli yang cuba mneutup kelemahan, mereka kata mereka pula manusia yang mempunyai kelebihan atas dasar ulama'. Mereka lebih layak dari segalanya. Jadi pening kita di bawah ini.
PAS rasa mereka kuat, sedangkan pengaruh PAS tidak sebesar mana. Biarpun ada golongan non-Muslim, menyertai Kelab Penyokong, sekadar itu sahaja. Mana ada manusia di dalam dunia masuk parti sekadar nak menyokong, nak arak bendera, nak pakai baju PAS. Ingat ini sokong bola ke? Sedangkan ruang untuk mereka untuk bersuara, untuk jadi pemimpin, tiada. Rasanya Ulama' PAS sahaja yang berfikiran macam tu, Ini kategori merasakan diri pandai, orang lain bodoh. Islam tak ajar, nampak gayanya mungkin lebih teruk dari UMNO bila dapat kuasa.
Lebih jadi Lebai Malang lagi, pemimpin PAS masih tertakluk kepada ketuanan Melayu, sama macam UMNO sahaja. Lebih baik masuk UMNO, dapat ganjaran. Selama ini kita berjuang atas dasar fisabilillah, tetapi hanya menaikkan pemimpin yang sama seperti UMNO, tiada bezanya.
Pemimpin PAS khianat terhadap PKR dan DAP. Mereka buat perjumpaan dan rundingan tanpa restu pakatan mereka. Lepas tu menipu pulak. Betul juga kata Guan Eng, ini ke cara orang alim (berilmu). Lebihmalang lagi prosedur parti sahaja juga dilanggar, lepas tu tipu jugak ahli sendiri.
Pemimpin PAS rasa dia mampu bersilat, sedangkan selama ini tewas sahaja. Jangan memperlekehkan peranan Anwar, peranan DAP dalam memenangkan PAS. Jika nak rasa calun PAS berkaliber, boleh tengok dalam Dewan Rakyat dan Negeri, tak mampu nak bertanya soalan. Apa tah lagi perjuangkan rakyat. Bab ini rasanya UMNO lebih baik sebab pandai berlakun.
Mudah sangat UMNO menjerat PAS, dengan ketuanan Melayu sahaja dah kecundang. Dengan tawar menawar jawatan, dah kecundang. Nampak sangat pemimpin PAS tak mampu berpolitik dan tak mampu menahan diri.
PAS sudah kena jerat, cuma tunggu masa nak tercerut.

Nota: Pemimpin PAS hanya segelintir sahaja, bukan semua, tetapi mereka yang menang. Ini adalah pandangan pribadi sahaja, mungkin betul, mungkin salah.

No comments: