Friday, August 20, 2010

NILAI & HARGA DIRI

Semalam sempat bersembang dengan Orang Penting Negara (VVIP), kata orang kampung Orang Besar. Sejarah orang VVIP ini memang ku ketahui. Nasihatnya Terima dan Sesuaikan Dengan suasana. Kata org putih, Adopt the Situations. Dalam hati bila dengar nasihat, rasanya nak tergelak besar. Inilah ciri Sang Pengampu, Matlamat menghalalkan cara. Harga Diri tolak tepi. Yang penting ambil peluang yang ada.
Persoalannya, inikah yang diajar oleh Junjungan Besar kita? Sudah pasti nak tidak. Islam tidak pernah mengajar sebegini. Yang diajar adalah Panduan Hidup Berteraskan Al Quran dan Hadis. Harga Diri yang tinggi. Matlamat kita bukannya pangkat mahupun harta duniawi, tetapi yang lebih besar dari itu, kebahagiaan di kampung Akhirat.
Malangnya dewasa ini, ramai insan seperti ini. Melihat kejayaan manusia dari apa yang dimiliki, pakai kereta apa,kerja apa, rumah besar mana dan apa sahaja penilaian yang dilihat. Lebih malangnya lagi mereka ini yang memiliki kuasa. Mungkin ini ujian kepada yang masih mempertahankan prinsip, harga diri, Al Quran dan Sunnah.