Thursday, May 14, 2009

PERAK, NEGERI BERSEJARAH


Sehingga ke hari ini, krisis Perak masih belum selesai. MB tak tahu siapa, Speaker pun tak tahu siapa. Biar pun Si Zambri Dey dan saudaranya Ganesan, kata dialah MB dan Speaker yang sah. Tapi kalau ikut cara dia, rasanya porak perandalah Malaysia Tanahairku kerana semuanya serba boleh. Langgar undang - undang yang dibuat dan dipersetujui bersama. Jadi apa gunanya ada undang - undang. Tiadalah ynag bersalah. Perompak merompak kerana nak cari makan. Pembunuh membunuh kerana hobi. Peragut meragut kerana tak cukup duit. Perasuah mengambil kerana tak cukup belanja. Mungkin Si Zambri Dey ini mengambil teori ini, jadi Malaysia Boleh, idola dia diikuti. Dengar dalam berita semalam sampai nak luluskan beberapa kelulusan penting bagi Kerajaan Negeri lak. Betul - betul la Dey Tambi, ini bukan citer Hindustan tapi dah confirm Tamil. Lagi ganas punya versi. Dia disahkan oleh mahkamah hanya sebagai Penjaga Kerajaan sahaja. Tapi dah lebih sudu dari kuah.
Perak ni ada nilai sentimental bagiku. Banyak sejarah di Perak yang ditempuhi di zaman remaja. Dan orang Perak terkenal dengan kebaikan dan peramahnya. Jadi sedikit tragedi Perak ni mengguris hatiku.
Perak terkenal dengan kepahlawanan menentang Penjajahan Inggeris. Dari Sultan hingga ke rakyat. Sultan Abdullah dihalau sehingga ke Pulau Sychelles, Dato' MaharajaLela, Dato Sagor dan Pandak Endut, dihukum gantung. Begitu jitu kepahlawanan dan kebencian pembesar Perak dan rakyatnya kepada Inggeris. Hingga sanggup meletakkan nyawa sebagai galang gantinya. Sewaktu di Negeri Perak, saya sempat pokok yang dikatakan sebagai tempat gantung untuk Dato' Sagor dan MaharaLela di Larut Matang. Tak silap saya pada waktu tersebut di depan rumah Ngah Ibrahim. Katanya sekarang telah jadi Kompleks Ngah Ibrahim. Jitu sungguh dan kagum saya kepada rakyat, pembesar dan Sultan Perak di zaman tersebut. Dan moga nilai perjuangan dicatatkan kebaikan untuk mereka di Akhirat kelak.
Kini, Krisis Perak moden, bukan menentang Inggeris lagi. Puak Inggeris dah lama balik ke kampung asal mereka. Krisis kini menentang kezaliman, rakyat bangun menentang penindasan, rakyat bosan dengan sistem lama. UMNO yang mengaku penyelamat Melayu, membuat kerja yang sama dengan British. Menindas rakyat untuk kesenangan mereka. Pemimpin yang ngaku merekalah anak cucu Dato' Sagor dan Maharajalela ini pula yang mengambil tempat British. Menindas dan memeras rakyat. Segala - galanya hak mereka. Projek hak mereka, kuasa hak mereka, Ekonomi hak mereka. Rakyat diketepikan sekali lagi.
Sekarang rakyat dah tak berperang. Jadi kebencian rakyat ditunjuk dalam pilihanraya ke 12. Kekalahan kepada Pakatan Rakyat tidak diterima denganm terbuka hati. Tak sangka hilang kuasa. Bukan nak belajar dari kesilapan, tetapi masih fikirkan rakyat yang salah. Rumusannya, Kerajaan Negeri mesti dirampas dengan apa cara pun.
Mereka sangka rakyat bodoh, sedangkan mereka lupa rakyat makin pandai, rakyat dah membaca, rakyat pandai berfikir. Maklumat dapat disebarkan. Sentimen perkauman dah tak jalan. UMNO makin tersempit. Berhadapan pilihanraya satu petaka bagi mereka. Tembelang dah pecah. Bau busuk dah ke serata pelusuk negeri. Mungkin masih ada yang tak tahu mungkin terkena selsema babi atau hilang deria bau.
Wajah UMNO terbongkar, makin terbongkar. Berselindung di atas nama Melayu. Tapi sebenarnya hanya untuk kesenangan dan kekayaan mereka.
Perak makin celaru, campurtangan Mahkamah digunakan. Mungkin Pakatan Rakyat sekali lagi tewas kerana penipuan dan pembohongan, tetapi percayalah yang benar tetap benar. Kebenaran pasti terserlah. Pejuangnya tidak akan putus asa. Mungkin ini pintu perubahan yang perlu ditempuhi.
Bersabarlah para pejuang kebenaran, tetapkan perjuangan kita akan melihat sinar baru yang sedang menanti.
Kepada DS Nizar, rakyat sentiasa dibelakangmu.
Dan sekalilagi PERAK AKAN MENCATIT SEJARAH.

No comments: