Wednesday, May 13, 2009

PERAK MAKIN KUSUT, PENANGAN 3 BUDAK JAHAT.

Semuanya bermula dengan terlompatnya, 3 YB, Seorang OKU, seorang posmen dan seorang bekas tentera. 3 orang ini telah mengusutkan Negeri Perak. Satu negeri Perak jadi huru - hara, pentadbiran bercelaru, MB tak tahu siapa dan Speaker main redah lantik sahaja. Hancur negeri Perak umpama dilanggar garuda, MB ada yang sah mana yang haram.
Bila dibawa ke mahkamah Tinggi, keputusan memihak kepada Nizar. Beliau diakui sebagai Menteri Besar dari dahulu hingga kini. Sehari selepas itu Mahkamah Rayuan pula membuat keputusan yang pelik. Persoalannya sekiranya Nizar MB yang sah, siapa pula Zambry de? Apakah alasan kerana ia dilantik oleh Sultan sahaja? Kalau begitu dimanakah sistem demokrasi yang ada di Malaysia. hanya demokrasi yang layak ditertawakan oleh orang negara lain.
Mahkamah pun bercanggah, lagi pening kepala. Selama ini kita rakyat Malaysia yakin, Mahkamah tempat penyelesaian bila tiada keputusan yang benar. Malangnya pula keputusan Mahkamah pun jadi pening kepala.Rakyat makin pening, bukan rakyat Perak sahaja, tetapi rakyat Malaysia.
Negeri Perak secara khususnya tiada MB, biarpun Zambri De kata dia MB. Apa guna jadi MB, kalau dilantik oleh puak sendiri sahaja. Kalau gitu sesiapa boleh jadi MB. Mungkin kita kena berbalik ke zaman feudal, Siapa kuat Dialah Raja. Kalau gitu tambah huru hara lagi negara kita.
Bab Speaker pun satu. Nak jadi speaker mesti ikut peraturan, ada majlis angkat sumpahnya dan entah apa - apa peraturan lagi. Malangnya saudara kepada Zambry ini, tiba - tiba jadi Speaker. Mungkin sebab ada hubungan persaudaraan, entahlah sesiapapun tak tahu. Dia buat baju ala speaker, kemudian ditabalkan oleh puak - puak dia, maka jadilah dia Sang Speaker. Speaker yang ada dibuang begitu sahaja. Ini dah jadi filem hindustan. Tapi tak hairan sebab ramai Menteri minat tengok cerita Hindustan. Sedikit sebanyak terpengaruh juga.
Apa nak jadi dengan Negeri Perak? Inilah akibat bila ada peraturan tak nak ikut.
Kisah 3 ekor budak jahat, ini akan jadi satu legenda besar. Macam kecik - kecik dulu kita didendangkan dengan lagu 10 budak hitam. Tak lama lagi lagu 3 ekor budak jahat ini akan menggantikan 10 budak hitam, agar menjadi teladan kepada generasi akan datang.
3 ekor budak jahat ini, memang jahat. Dulu kena kes rasuah, katanya mintak amoi biarpun projek tak ada. Sekor dulu kerja posmen, Sekor lagi bekas askar, Sekor lagi OKU, Semua tak kenang budi, tak sangka jadi YB, jadi nak kaya cepat. Rakyat angkat jadi YB supaya perjuangkan nasib rakyat, tapi nak kaya cepat ambil jalan mudah.
Kisah 3 ekor budak jahat ini telah merosakkan Negeri Perak dan menghancurkan Sistem Perundangan Negera. Jahat sungguh 3 budak jahat ini.

No comments: