Tuesday, September 6, 2011

MAT INDERA, NAMAMU KEMBALI MENGHARUM..

Tahniah kepada Abang Mat, ucapannya walaupun dianggap konfrontasi, namun mengukir kembali fakta - fakta yang berkaitan Mat Indera. Sejarah Mat Indera dibuka kembali. Tidak sia - sia pengorbanan beliau untuk tanahair. Selama ini Mat Indera dengan pelbagai tomahan bermula dari zaman penjajah hingga ke waris penjajah, perjuangan beliau demi tanahair tercinta akan terus terbongkar satu demi satu.
Siapa Mat Indera? Penjuang atau Pengkhianat? Ramai yang buta sejarah dan sejarah diputarbelitkan.
Kita dikenalkan dengan nama Dato' Onn, Tunku dan Tun Razak. dan merekalah yang disanjung dan diangkat menjadi pejuang kemerdekaan. Tetapi kita lupa, mereka bekerja dengan British, istilahnya makan gaji. Bermajikan British. Sudah pastilah mengikut arahan British.
Sama seperti kita mengagungkan karya Mamak Abdullah yang diangkat menjadi Bapa Pesuratan Melayu Moden, sedangkan beliau hanya penulis upahan Stamford Raffles. Sudahpastilah tulisan beliau hanya mengangkat pengupahnya dan menidakkan orang lain.
Tidak salah makan gaji atau bermajikan British untuk mencari makan. Tetapi yang salahnya bila sanggup membunuh anak bangsa sendiri dan menidakkan perjuangan orang lain. Mereka ini layak digelar Pengkhianat.
Sejarah Malaysia umpama cerita fantasi. British menjajah kita ratusan tahun namun tetap diangkat sebagai kawan bahkan disanjung umpama Bapa. Sedangkan pejuang - pejuang yang sanggup berkorban nyawa untuk tanahair tercinta dilabelkan Pengkhianat. Dan cara lebih mudah dinamakan Komunis. Maka ramai Melayu yang tak tahu apa - apa, yang lebih gemar melihat rancangan Akademi Fantasia dan Hiburan Joget Lambak ini mudah mengiakan sahaja. Kemudian diturunkan ke anak cucu mereka. Maka anak cucu ini lah pun mengiakan sahaja. Begitulah akan berlaku ratusan tahun lagi.
Sejarah menceritakan Tanah Melayu dijajah oleh Portugis, Belanda dan British. Ketiga - tiga kuasa ini bergilir - gilir memperkosa tanahair, mengaut hasil mahsul dan merogol anak - anak gadis Melayu. Malangnya Melayu boleh berbangga kerana sang penjajah memastikan teraju pimpinan adalah manusia yang menyanjung mereka. Dan lebih malang lagi sikap Melayu yang sanggup menjadi barua asalkan boleh hidup senang.
Berbalik kepada Mat Indera, dilabelkan pengganas kerana menyerang Rumah pasung British. Kerana cintakan tanah air dan bencikan British, jalan terakhir dipilih. Jalan perang bukannya jalan mudah. Pada waktu tersebut serangan ke atas rumah pasung British bukanlah satu perkara pelik. Dari situ akan diambil bekalan senjata. Itulah adat orang berperang. Dan malangnya Rumah Pasung British ini bukannya dijaga oleh Mac Donald atau Henry, tetapi penjaganya ialah Jamal, Yusuf dll.
Mat Indera bukannya berperang dengan PDRM tetapi berperang dengan British.
Kesimpulannya tidak layak kita kata Mat Indera pengkhianat, kerana perjuangan beliau adalah untuk membebaskan tanahair.
Sejarah perlu dikaji semula dan cerita sebenar perlu ditayangkan bukannya fantasi ala UMNO.

No comments: