Thursday, September 8, 2011

AKU BUKAN KOMUNIS....

Gegak gempita alam Tanah Jawi menyambut 54 tahun merdeka. Merdeka dari siapa? Tiada siapa yang tahu. Ada kata merdeka dengan Komunis. Komunis mana dan apa itu komunis pun kita tak tahu. Yang kita tahu membaca skrip dan sejarah yang ditulis oleh pihak British. Sejarah yang bukan datang dari British adalah sejarah palsu. Siapa yang membacanya boleh dilucutkan warganegara @ ditahan dan soal siasat @ yg lebih malang ditahan Ikut Suka Aku.
Rasanya lebih separuh tidak tahu kita pernah dijajah British. Anak - anak muda hanya tahu British pandai main bolesepak dan mengajar kita main bolesepak. Moga satu hari kelab di Malaysia setaraf dengan MU @ Liverpool. Bagi bekas polis dan tentera, British adalah majikan yang perlu disanjung. Putih kata British putih, Hitam kata British hitamlah. Bagi golongan sejarawan, Sejarah dari British adalah mutlak, kajian yang lain hanya palsu dan dongengan.
Bila Mat Sabu berkata, Mat Indera adalah seorang pejuang merdeka, maka bergempitalah Sang Mamak yang keturunannya tidak pernah berjuang untuk tanahair berteriak, ITU KOMUNIS.
Baiklah sekiranya Mat Indera Komunis, bagaimana dengan Ibrahim Yaakob (anak Melayu pertama berbicara tentang Merdeka),Dr Burhanuddin Hilmi (anak Melayu pertama yang ada Phd), Ishak Muhamad, Ahmad Boestamam (Merdeka dengan Darah), dan ribuan lagi yang tidak mampu dituliskan di sini.
Apakah pejuang kemerdekaan hanya Onn, Tunku. Siapakah mereka? Bukankah mereka yang berkhidmat taat setia kepada Ratu Englang dan Union Jack. Onn Jaafar sendiri pernah memberi ucapan yang Tanah Melayu belum layak merdeka.
Bila anak - anak muda membongkar sejarah maka, ugutan dan tomahan. Jika Kerajaan benar - benar jujur, bincangkan secara terbuka. Adakan forum. Biarlah rakyat Tanah Jawi ini menentukan siapa yang pejuang atau tidak, bukannya hanya dari kaca mata British.
Mana pergi perjuangan Maharajalela, Tuk Bahaman, Mat Kilau, Hj Abd Rahman Limbung, Tuk Janggut, Rosli Dobi, Rentap, Yamtuan Antah?
Yang diagungkan sebagai pejuang kemerdekaan mesti dari parti UMNO, MCA dan MIC. Selain dari itu adalah KOMUNIS.
Jika sejarah ini tidak dibongkar hari ini, generasi ke hadapan akan terus menjadi bodoh sejarah dan tidak tahu membezakan mana yang benar mana yang salah? Siapa pejuang Siapa Penjajah.
Terima Kasih Mat Sabu, yang berani membuka mata kita.
Kepada anggota polis dan tentera janganlah terlalu emosi, Jika apa yang kita buat dahulu adalah salah, kerana itu adat peperangan. Bila berdamai, maka tutuplah buku. Jika ada yang terkorban, di pihak sana pun sama juga. Mungkin perjuangan mereka utuk tanahair dan bencikan penjajah tetapi perjuangan polis dan tentera untuk makan gaji. Itu sahaja. Moga Allah memberi keampunan kepada semua...Tegaklah kebenaran biarpun pahit....

No comments: