Monday, May 17, 2010

SIBU, PR MENANG BN MENANGIS

Menunggu siaran TV agak lambat untuk keputusan pilihanraya Sibu. Dengar - dengar PR melalui parti DAP menang. Terkedu juga BN sebab rakyat Sibu sanggup berubah.
Nak ulas tentang pilihanraya Sibu, aku bukanlah orang yang terbaik. Hanya bacaan di suratkhabar dan internet sebagai rujukkan. Yang pastinya di Sibu, pengundi Kaum Tionghua hampir 60%.
Yang pastinya BN amat kecewa sebab dah berjuta RM dihabiskan, tetapi akhirnya kecundang jua di bumi Sarawak.
Nampak gayanya pengundi kaum Tionghua lebih pandai bermain politik. Mungkin faktur keterbukaan dan kebebasan media mereka, menyebabkan pilihan mereka lebih bebas. Tidak seperti media berbahasa Melayu yang agak mengongkong dan hanya menceritakan kebaikkan sebelah pihak sahaja. Budaya takut juga memainkan peranan kepada kaum Melayu yang asyik berfikiran negatif. Kalau BN kalah, Melayu terancam. Kalau BN kalah, terancam. Sedangkan politikk tetap politik. Tiada di dalam sejarah, BN begitu tegas memperjuangkan Melayu apatah lagi Islam. Lihat contoh terbaru lesen judi Piala Dunia. Yang pastinya dasar BN dan pemimpinnya adalah keuntungan. Selagi ada keuntungan, halal haram bukan persoalannya. Maruah bangsa Melayu pula, dari sehari ke sehari makin pupus di telan dek zaman. Tiada yang berminat memperjuangkannya hatta Parti yang menggelar dirinya Parti Melayu.
Mungkin sudah tiba masanya rakyat memberi peluang kepada Pakatan atau Gabungan lain yang lebih mencorakkan rakyat Malaysia. Bukannya mengundi berdasarkan retorik atau propaganda yang tidak berpijak kepada bumi yang nyata. Kita pun tahu pilihanraya 5 tahun sekali, kalau tak puas hati boleh tukar semula. Itulah sistem demokrasi. Tiada yang berkuasa mutlak memerintah. Mungkin Malaysia akan lebih baik. Kalau tak cuba siapa yang tahu.

No comments: