Friday, April 23, 2010

STRATEGIK BERKESAN PRK ULU SELANGOR.

Makin hangat, PRK Hulu Selangor. Dua parti bertanding PKR dan MIC. Macam biasa kekuatan strategik mempengaruhi pengundi menentukan kalah - menang parti. MIC dengan bantuan UMNO bermatian - matian cuba memenangi PRK ini. Telah 50 tahun bersekedudukkan.
Seperti biasa kaedah guna - guna, biasanya dipakai. Tabur wang Tabur janji. Dah 50 tahun lebih digunakan kaedah ini dan hasilnya agak memuaskan. Terutamanya kepada pengundi Melayu dan India yang amat memerlukan. Strategik guna - guna wang dan janji kosong, banyak memberikan harapan kepada pengundi. Bagi pengundi jika tidak dilaksanakan janji pun tidak mengapa kerana dah 50 tahun lebih dihidangkan dengan janji kosong.
Strategik yang berkesan juga memburukkan dan membuka kisah silam lawan. Ini adalah strategik yang agak berkesan. Dulu waktu sama - sama minum arak, sama - sama menyokong murtad, sama - sama menyokong IFC, tetapi apabila kawan berubah dan berminat ke arah parti lain, dicananglah keburukkan dan keaiban. Sedangkan keburukkan diri sendiri dinafikan biarpun sama - sama buat dan masih pun berkecimpung serta buat lagi sekarang ini. Begitulah strategik 'buruk kawan', selama ini juga agak berkesan. Nampakkan diri baik, biarpun dalam busuk umpama bangkai.
Strategik Ke - 3, fitnah kepada lawan. Buat cerita biarpun tak betul. Gunakan media untuk mengiakannya. Dosa pahala tolak tepi. Hukum Tuhan lambat lagi. Mana ada orang mati balik semula cerita apa yang ditempuh. Strategik ini agak berkesan terutamanya kepada pak cik mak cik yang kurang menggunakan akal.
Strategik ke 4, gunakan nasihat dari Badan Yahudi, seperti APCO. Badan ini telah menunjukkan kecemerlangan yang hebat pilihanraya dan mentadbir negara. Sebagai imbalan jual lah sedikit maklumat negara, bagi projek besar kepada mereka. Yahudiai bangsa yang pandai dan kuat. Apalah salahnya kita tunduak kepada mereka? Tak salahkan.

No comments: