Tuesday, November 10, 2009

PULANGNYA SEORANG TEMAN

Pagi hari ini, tiba - tiba sms berbunyi. 'Tuk Ayah sudah tiada'. Apabila dipanggil semula memang sahlah sms itu benar. Tuk Ayah panggilan untuk seorang teman, berasal dari Luit, Maran, bermastautin di Kuala Terengganu, jam 2 pagi 10/11/2009, pulang menghadap penciptanya.
Biarpun aku sendiri tidak pernah tahu nama sebenarnya tetapi dia selalu menjadi pendengar setia semasa aku dan teman bercerita politik. Dan dari gerak lakunya, pemahaman politiknya bertentang arus dengan pihak kami. Biarpun begitu, adakalanya ada juga yang dipersetujui bersama di dalam perkara. Beliau bukannya orang terkenal dan ternama. Mungkin pemahamannya lebih kepada Utusan Malaysia, itulah fikrah yang dianuti oleh jutaan umat Melayu. Sudah pasti parti dokongannya Melayu Bersatu yang dianggap mati - matian sebagai pejuang Melayu dan pembela Islam.Dan beliau tidak pandai mencari alternatif bacaan lain. Tidak sesekali kami menyalahkan beliau kerana itulah acuan yang ditanam 50 tahun oleh Kumpulan Melayu Bersatu. Dan beliau sendiri aku lihat sentiasa terhegeh - hegeh menggunakan telefon bimbitnya, sudahpasti beliau tidak memahami teknologi.
Bagi kami beliau adalah mangsa kemunduran pemikiran yang ditanam oleh Kumpulan Melayu Bersatu. Begitu besarnya sumbangan Melayu Bersatu dalam memundurkan pemikiran rakyat. Dan lebih malang lagi majoritinya adalah orang Melayu sendiri.
Al Fatihah untuk beliau.

No comments: