Monday, October 26, 2009

PERTAHANKAN UNDANG JENAYAH SYARIAH.

Ramai rakyat suka berpolitik, tetapi tidak tahu apa matlamatnya. Ramai orang Melayu Islam berpolitik kerana suka - suka, bukannya kerana perjuangan atau matlamat. Jika masuk UMNO, berpolitik untuk mencari kekayaan. Jika masuk PAS atau PKR berpolitik kerana tak puas hati kepada UMNO. Sebab apa kita berpolitik, ramai yang tak tahu. Akhirnya keasobiyyahan berparti menjadi melampau. Di dalam parti perebutan kuasa dan pengaruh tidak dapat dielakkan.
Sedangkan kita lupa, ada perkara yang tidak boleh dipolitikkan kerana ianya adalah hak orang Islam di Malaysia. Mungkin isu Kartika digembar - gemburkan sebagai isu Negeri Pahang dan Kartika. Pahang pula Negeri pimpinan di bawah Kerajaan UMNO, BN, jadi ramai orang politik PR tak nak bagi komen. Tak nak campurtangan. PKR, sudahpasti dalam perkara begini akan menjauhi diri untuk memberi komen. Alasannya menakutkan kaum bukan Islam. Nanti akan hilang undi. PAS juga sedang bertembung dengan kemelut politik dalaman, sudah pasti akan mengambil sikap lebih senyap. Lagi pun kalau beria - ia menyokong secara tak langsung seolah - olah menyokong Kerajaan UMNO di Pahang.
Mungkin ramai yang tidak tahu, gerakan untuk meliberalkan Islam di Malaysia sedang giat berjalan lancar. Yang terlibat juga bukannya calang - calang. Pengaruh mereka besar dan berhubung baik dengan pimpinan negara. Gerakan Islam Liberal memang telah berkembang biak di Indonesia. Tidak hairan kalau di Indonesia, pelbagai fikiran dan pendapat yang memeningkan kepala tentang Islam. Kalau dah sampai Indonesia, nampak gayanya pengaruh mereka akan terus maju dan berkembang cepat pula di Malaysia.
Gerakan Sister in Islam dan pelbagai lagi yang berselindung di bawah nama gerakan feminisme, hak asasi semuanya hanya bermatlamat satu untuk meliberalkan Islam di Malaysia. Dengar khabarnya Undang Jenayah Syariah ini sedang cuba digantikan dengan Undang Moral sahaja. Sudahpasti kaum bukan Islam akan menyokongnya. Ini dapat kita lihat dari kenyataan Majlis Peguam sendiri.
Isu Kartika hanya pencetus, rahmat yang Allah berikan kepada kita agar berwaspada. Umat Islam hendaklah bersatu tanpa mengira fahaman politik dan parti.
Di Malaysia, untuk melaksanakan Undang - undang Allah iaitu Hudud, masih jauh perjalanannya. Apa yang mampu dilakukan hanya melaksanakan Undang - undang Jenayah Syariah(UJS). UJS pula hanya diwartakan dalam Enakmen Negeri sahaja. Tidak semua kesalahan ada di dalam UJS. Kebanyakan jenayah akan dibicarakan di Mahkamah Sivil sahaja.
Skop UJS hanyalah berkaitan akidah, kesucian agama Islam, berhubung rukun Islam, arak dan judi, Seksual, Kesejahteraan awam. UJS ini pun hanya sekadar memenuhi Skop Perlembagaan mengenai Hukum Syarak (Sen. 2 Jadual 9). Dan yang lebih malang lagi dengan skop yang kecil ini pun masih ada golongan Islam dan Bukan Islam yang ingin menentangnya. Penentangan mereka juga mendapat sokongan Menteri yang tak faham seperti Shahrizat dan Hishamuddin, manusia yang hanya mendapat didikan barat tanpa didikan agama. Ini yang lebih mengharukan.
Kenyataan Prof Aziz Bari mneyedarkan kita, bagaimana nak melaksanakan Undang - undang Allah, sedangkan majoriti dan ramai Umat Islam yang masih tidak bersembahyang, tidak puasa, tidak menunaikan zakat. Masih ramai Umat Islam hanya tahu memenuhkan perut sahaja. Apa mereka peduli tentang Undang - undang Islam atau Jenayah Syariah.
Mungkin yang banyak melakukan kesalahan seperti minum arak, berzina, tidak sembahyang, tidak berpuasa ini akan lebih gembira kerana tiada hukuman untuk mereka. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.
Bagi umat Islam di Malaysia, hanya Undang - undang Jenayah Syariah ini sahaja yang ada dan mampu dilaksanakan sekarang ini. Mungkin ada yang berpendapat kalau PAS memerintah, Hudud boleh dilaksanaka. Sebenarnya bukan semudah itu. Di Malaysia, sistem yang ada, perlembagaan adalah yang paling tinggi. Apa - apa hanya boleh diubah melalui perlembagaan. Faham - faham sahajalah, bukan semudah itu untuk mengubah Perlembagaan. Mungkin bermadah di pentas politik lebih mudah.
Kepada Umat Islam Melayu, bersatu dan berpadulah tanpa mengira fahaman politik, pertahankan Undang - undang Jenayah Syariah. Hanya kuasa yang sedikit ini yang tinggal untuk mempertahankan kesucian agama. Jika ini juga diambil dan ditiadakan, maka tidak mustahil tiada apa-apa lagi untuk kita.
Mungkin bagi bukan Islam, mereka lebih suka kerana dengan tiada UJS lebih mudah merosakkan anak - anak orang Islam. Sedangkan kita tahu banyak anak gadis yang mengandung anak luar nikah yang berbapakan bukan Islam.
Umat Melayu Islam hendaklah memberi sokongan di dalam hal ini, agar Tuk Jib dan puak yang menentang tak berani campurtangan. Ini adalah soal aqidah kita, bukannya soal serpihan dan cabangan. Sokongan kepada Jabatan Agama Islam melaksanakan kerja - kerja mereka tanpa campurtangan politik.
Campurtangan Ketua Agama (Sultan) juga hendaklah lebih jelas kerana UJS adalah dibawah Kuasa Negeri, penghinaan kepadanya adalah menghina Institusi Raja juga.
Mungkin Shahrizat dan SIS terlupa yang ia sedang menghina Raja - raja Melayu.

No comments: