Monday, October 12, 2009

BAGAN PINANG: ISYARAT RAKYAT?

Bagan Pinang, telah diketahui keputusannya. Samaada suka atau tidak, keputusannya telah ada, ISA SAMAD @ Doraemon, telah berjaya menjadi YB sekali lagi. Biarpun dikecam oleh bekas pimpinan No Wahid UMNO sendiri, namun pengundi Bagan Pinang tetap memilih dan menyayangi beliau. Kesimpulannya terpilihlah beliau menjadi YB dan ADUN Bagan Pinang.
Sudah pasti kedua - dua parti akan membuat post - mortem. PAS akan berpost mortem kekalahan, sementara UMNO berpost mortem kemenangannya.
Seperti biasa politik tetap politik, UMNO terus mendabik dada inilah kebangkitan UMNO dan sokongan rakyat telah pulih ke atas partinya. Ini membuatkan ramai penganalisis politik telus tergelak. Tak akan kerana menang di Bagan Pinang, boleh diandaikan sokongan rakyat telah kembali. Kita tahu NS adalah antara kubu UMNO. Melayu NS, Melayu yang kuat UMNOnya. Mungkin adat perpatih telah mengongkong Melayu NS dan tidak kreatif dalam politik. Melayu NS hidup dengan adat. Maklum sahajalah Adat Perpatih juga berbeza dengan Adat Melayu Negeri lain dan banyak bertentangan dengan Hukum Islam sendiri. Jadi tidak hairanlah Melayu NS Melayu yang toat kepada UMNO. Takut nak buat perubahan, takut kepada perkara baru, kurang dinamik kerana terlalu dikongkong oleh adat yang tak tahu hujung pangkalnya. Itulah Melayu NS.
Jika UMNO menang di NS tak bermakna UMNO akan menang di Perak, Kedah, selangor, Pulau Pinang dan Kelantan.
Undi rakyat kepada UMNO kerana konsep Waghih Kito sahaja, bukannya kerana benar atau salah. Sebab kalau nak kira salah, semua orang tahu ISA memang perasuah. Najib juga mengiakannya. Mana ada orang NS tak tahu Tragedi Bukit Pelanduk? Siapa yang terlibat? Siapa yang untung? Tetapi atas dasar Waghih, jadi pangkahlah juga ISA.
Bagan Pinang bukan penentuan? Kalau nak buat penentuan, rasanya Perak boleh dibuat ukuran. BUBARKAN DUN PERAK, mungkin itu petunjuk jelas sokongan kepada siapa?
Rasanya BN masih belum berani nak BUBARKAN DUN. Takut Zambry tak rasa pula nak jadi MB dah.

1 comment:

Kedai Hitam Putih said...

salam. berkunjunglah ke blog saya kalau ada kelapangan.terima kasih. http://thekedaihitamputih.blogspot.com