Monday, October 5, 2009

BAGAN PINANG & FILEM 'PUKUL 20 KALI

Gempa di Bagan Pinang tidak sama dengan gempa di Padang. Gempa di Bagan Pinang kerana pilihan raya. Pilihanraya yang menentukan maruah UMNO. Pilihanraya untuk Isa Samad @ Doraemon kembali ke persada politik tanah air dan mencabar Mat Hassan. Gempa di Bagan Pinang mkenarik miinat penganalisigs politik dan pakare strategik poltitik mencaturkan perancangarn. Seperti biasa UMNO akan menghantar buahnya dahulu. Dari peranan SPR yang menolak adanya penyelewengan undi pos hinggalah ke lakonan layar filem Tamil. Penyelewengan undi pos tentera bukanlah satu perkara baru. Dah bepuluh dan beratus kali didengari dan diakui oleh tentera sendiri. Tetapi malangnya penyelewengan ini tidak dapat dikesan atau saja buat tak tahu oleh SPR. Ini menunjukkan kecekapan dan kehandalan tentera Malaysia menyorok dan berahsia hingga SPR tidak pernah dapat mnengesan ketirisan ini. Mungkin juga SPR sendiri yang merancang ketirisan ini. Tidak mustahil.
Yang lebih menarik kehadiran diva filem Tamil di Bagan Pinang. Seperti biasa UMNO membawa selebriti untuk menarik pengundi, memandangkan kos ciput, hanya pelakun filem Tamil iaitu AJIS HITAM sahaja yang dapat di bawa. Dengar khabar pelakun filem ini juga anak Tempatan dari utara. Filem sebelumnya ialah Filem 'Tembaklah Aku' yang dilakunkan di Baling pada tahun 2008. Filem ini kurang mendapat sambutan kerana siarayanya serentak dengan Filem lain yang lebih box office. Dengar khabar calun pilihan raya kawasan Baling tempuah hari kalah teruk kerana kebosanan pengundi kepada pelakun utama Ajis Hitam. Kegagalan dipercayai kerana gagal menunjukkan siapa yang kena tembak.
Nampak gayanya pelakun ini come back sekali lagi dengan Tajuk 'PUKUL 20 KALI'. Nampaknya lebih menarik dari filem 'TEMBAKLAH AKU'. Walaupun masih gagal menunjukkan siapa yang memukul, hanya teknik cakap tipu digunakan. Namun kerjasama pihak Hospital dan tambahan pelakun berjaya memanaskan sedikit jalan cerita. Pelakun utamanya juga menjayakan watak muka seposen dan teknik tambahan cakap tipu oleh pelakun pembantu (Mail Sabui) membuatkan ramai penonton menitiskan air mata. Walaubagaimanapun memandangkan Mail Sabui aalah pelakun baru, memek muka yang mudah tersenyum banyak dipertikaikan oleh pengarah filem berpengalaman.
Teknik Balut Leher dengan kerjasama pihak Hospital banyak membantu. Cuma adegan muntah-muntah masih belum dapat diaplikasikan kerana pelakun utama (Ajis Hitam)tidak berapa suka scene sewaktu muntah diambil. Scene pukul masih tidak dilakukan kerana amat sukar untuk menghitung pukulan dilakukan. Lagipun masih tiada Perguruan silat yang mahir dapat memukul genap 20 kali.
Teknik Jalan Selamba banyak mehncacatkan filem,iaitu selepas Ajis Hitam dipukul 20X tetapi beliau masih mampu berjalan dan tersenyum.
Filem ini yang banyak mendapat kerjasama dari Jabatan Kerajaan seperti Polis, Hospital dan tambahan beberapa perguruan silat ini masih kurang mendapat sambutan penonton sehingga ke hari ini. Dengar khabar, beberapa watak tambahan seperti kemungkinan Mail Sabui diracun dan mungkin Tuk Ketua Polis sendiri akan mengambil menjadi pelakun tambahan.
Dicadangkan juga peranan Tuk Ketua Satu Malaysia untuk mempromosikannya dengan lebih hebat. Tetapi semuanya bergantung kepada tambahan kos dan sambutan penonton Bagan Pinang sendiri.
SELAMAT MENONTON.

1 comment:

akupemikirmelayu said...

Boleh tak ink dgn blog saya?

http://akupemikirmelayu.blogspot