Wednesday, October 7, 2009

BAGAN PINANG - 'ENGKAU MUNDUR, AKU LAGI MUNDUR


Kegagalan filem PUKUL 20 KALI telah menginsafkan Produser. Filem PUKUL 20 KALI, terlalu banyak adegan yanIg terpotong telah mengecewakan penonton yang merasakan tertipu. Aktor filem AJIS HITAM pun telah keluar dari hospital. Mungkin strategik beliau untuk menaikkan rating tetapi gagal. Mungkin juga pada awalnya beliau bercadang untuk masuk ke wad ICU.

Memandangkan masa yang semakin suntuk Produser filem terpaksa mengeluarkan filem lain agar dapat menambat hati penonton. Filem terbaru 'ENGKAU MUNDUR, AKU LAGI MUNDUR' yang dibintangi oleh pelakun veteran, ISE @ Doraemon. Pelakun yang baru dibebaskana dari salah laku kerana rasuah semasa pemilihan pelakun terunggul. Dengan langkah baru, beliau tampil dengan nafas baru dan berjaya dalam perebutan sebagai pelakun utama. Lokasi filem ini banyak dimainkan di Bagan Pinang, Negeri Sembilan, tetapi sedikita watak terpaksa dilakunkan di Kota Bharu, Kelantan.
Filem ini mengenai seorang pemimpin yang suka menjaga kawasan lain sehingga terlupa kawasan sendiri. Pemimpin ini banyak mengkritik seolah tempat orang lain sentiasa mundur, sedangkan kawasan beliau sendiri terabai. Bahkan Kg sendiri juga tidak terjaga. Tempat beliau dikenali sebagai kawasan pelancungan, tetapig nasib rakynat, alam sekitar pun tidak dapat dijaga. Kampung halaman beliau sendiri pun tiada pembangunan. Yang ada hanya Papan Tanda Pembangunan.Kampung sendiri tiada Masjid, menumpang di Masjid Tentera. Air kumbahan pun tidak dirawat, dialirkan terus ke laut lepas, melanggar Undang - undang Alam Sekitar Negara.
Filem ini agak perlahan kerana pelakunnya seorang veteren yang mudah terlupa skrip. Tetamu istimewa ialah TUK DIN SEMBAB, Tuk Nombor 2 diharapkan dapat membantu menaikkan rating penonton filem ini.
Walaubagaimanapun, kebanyakan pengkritik filem menganggap filem ini juga akan gagal, kerana lakun layarnya lembap dan skrip yang berulang - ulang.

No comments: