Saturday, July 25, 2009

PECAH DAN PERINTAH

"Pecah dan Perintah' inilah motto pegangan penjajah British di Tanah Melayu dan jajahannya. Konsep ini amat berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang. Konsep ini yang sering digunakan dengan jayanya. Di Tanah Melayu selepas Perang Dunia II, ada 3 bangsa yang utama. Melayu, China dan India. Setiap bangsa mempunyai agama, bahasa dan adat yang berbeza. Di sinilah jarum lebih mudah ditanam. Sentimen tidak mempercayai sesama sendiri memang telah ada kerana persamaan yang nyata amat sukar dicari. Jika ingin diurai sejarah silam memang amatlah payah, kerana banyak keputusan telah ditentukan.
Konsep ini terus diamalkan oleh pemerintah yang seterusnya, kerana ia akan menjamin keterusan pemerintahan parti - parti tertentu di Malaysia. Biarpun beberapa dasar dibuat tetapi tidak cukup kemas dan teliti untuk memastikan perpaduan dapat terus berterusan. Sentimen perkauman dan bangsa mengatasi keyakinan kepada prinsip - prinsip teras keadilan sejagat. Seperti sedia maklum konsep ini juga tidak akan dibuang seratus - peratus kerana ada kepentingan tertentu dan kehendak manusia sendiri yang suka kepada perkauman.
Konsep ini mampu dikurangkan sekiranya teras asal iaitu keadilan sejagat. Manusia mempunyai moral yang sama, tidak suka keganasan, kesakitan, penyelewengan, rasuah, ketidakadilan dan banyak lagi yang sama. Jika diwar - warkan sesatu bangsa itu berbeza, itu adalah kenyataan yang tidak waras. Sejak manusia dijadikan, manusia tahu membeza mana yang baik dan buruk. Dan kajian agama juga membuktikan nilai moral adalah sama. Mungkin hukuman dan kepercayaan yang berbeza. Sebagai contohnya mencuri adalah salah bagi setiap agama dan hukum akal manusia.
Bagi golongan pemerintah 'Pecah dan Perintah' adalah baik. Mudah kekalkan kuasa. Selagi setiap bangsa tidak dapat disatukan. Sifat saling curiga mencurigai ada, selagi itulah setiap kaum tidak mampu berfikir secara normal dan waras. Selagi itulah parti tertentu akan menang. Jika Pakatan rakyat berhajat mahu berkuasa, konsep 'pecah dan perintah' perlu dihapuskan dahulu dari pemikiran pengundi.

No comments: