Monday, July 27, 2009

ISU PR DAN RAKYAT

Isu politik, dalam seminggu ini tiada yang panas. Isu Teoh pun masih belum mendapat pembelaan yang sewajarnya. PR masih tidak berupaya melonjakkan isu ini menjadi isu nasional. Kematian Teoh semasa di dalam jagaan SPRM bukan satu isu kecil. Ianya tidak sama dengan isu Kugan yang mati dalam lokap polis. Teoh bukannya penjenayah tetapi seorang PA kepada Exco. Kematiannya perlu dibela dan pembunuhnya perlu dihukum. SPRM tidak boleh lepas tangan. Ini akan menggugat intergriti pihak Kerajaan sendiri.
Cuba bayangkan jika terkena batang hidung sendiri. Macamana perasaan dan tindakan kita?
Biarpun Tuk Jib berjanji akan mengambil tindakan segera, namun tiada yang positif setakat ini. Suruhanjaya DiRaja yang ditubuhkan bukannya dapat menyelesaikan isu ini, tetapi hanya menyiasat tentang kaedah soal - siasat. Nampak gayanya pemimpin PR kena lebih agresif, bukan bila isu politik baru nak bangkit. Itupun hangat - hangat tahi ayam. Mungkin PR masih bermasalah dengan pimpinan yang berkualiti. Itu sebab jadi begini. Pemimpin PR diperingkat pertengahan tak tahu apa nak diperjuangkan. Alih - alih cari ruang sendiri, cari makan. Moga - moga ada offer dari UMNO. Boleh jadi jutawan segera.
Pemimpin PR patutnya bangun berceramah dan menwar - warkan isu ini. Tetapi malangnya pemimpin PR pun banyak yang jenis malas, syok sendiri. Tak tahu nak buat apa? Kalau macam ini macamana nak suruh rakyat letak kepercayaan nak tadbir negara? Akhirnya semua diserahkan kepada Pegawai Kerajaan yang korup juga.
Pemimpin PR fikir lah sendiri, Jangan duk Syok sendiri.

No comments: