Thursday, July 9, 2009

MANEK URAI: ISU DURIAN DAN MINYAK

Ada orang panggil dia Mat Sembab (cukup celupar). Namun dia dah jadi orang besar. Orang penting, katanya VVIP. Post no. 2 dalam Negara.
Sekarang ini kalau ada pilihan raya, dia akan ke depan, membawa panji perang macam cerita pahlawan dulu kala.
Manek Urai, pilihan raya tak dijangka, langkah pertama menjadi Jenderal Perang. Semalam slogan dia berkumandang seantero Malaya. Manek Urai akan dijadikan anak emas Kerajaan Pusat jika menang parti Keris Tak Bersarung.
Kah! kah! kah! Kenapa pula Manek Urai kena jadi anak emas? Tak cukupkah anak yang Parti Keris Tak Bersarung ini ada. Anak - anak yang ada pun tak cukup makan. Tak payahlah nak tambah anak lagi. Apakah maju sangat negeri yang diperintah dan ditadbir oleh Parti Keris ini. Banyak Negeri dilihat lebih daif dari Negeri diperintah oleh Parti Bulan (Sabit dan Penuh). Rakyat di Negeri sendiri pun masih bodoh dan ketinggalan. Jadi mengapa nak ambil anak emas dari Parti Bulan Penuh. Lebih baik tumpukan kepada anak - anak yang ada. Beri bantuan pendidikan, perniagaan, peluang kehidupan. Biarlah Parti Bulan menjaga anak - anak mereka.
Media Parti Keris cerita, masalah pekebun kecil di Manek Urai, tak dapat jual durian jika banyak. Harga cukup murah. Tak ada pembeli. Masalah ini bukan sahaja di Manek Urai. Nampak sangat nak tunjuk konon, tempat Parti Bulan nak jual buah durian pun tak boleh. Habis selama ini buah durian itu buat apa? Melainkan ini baru kali pertama berbuah. Rasanya Mat Sembab lebih baik fikir macamana nak bantu petani nak jual durian di Negeri yang diperintah Parti Keris Tak Bersarung. Mungkin Mat Sembab tak tahu sebab selama ini asyik makan free sahaja. Harga durian kampung memang tiada harga sekarang ini. Dulu memanglah ada harga, tetapi sekarang durian kampung dah digantikan oleh durian klon. Harga kira longgok je lah. Sepatutnya Mat Sembab kena fikirkan nak buat apa dengan durian. Semua orang tahu, jika tiada industri hiliran, tak akan ke mana buah - buahan di Malaysia.
Masalah ini bukan hanya di Manek Urai. Bukan tanggungjawab Kerajaan Negeri, beli buah durian. Itu tanggungjawab badan Kerajaan yang diterajui oleh Kerajaan Pusat seperti FAMA. Jadi kuasa ada pada siapa?
Niat nak burukkan Kerajaan Kelantan, rupa - rupanya hanya membuka pekung di dada.
Mat Sembab tak pandai bawa isu. Bawa isu durian yang menjerat diri sendiri. Mungkin sebab nak konar dari isu royalti. Atau terlebih makan durian free, tu sebab jadi Sembab.

No comments: