Thursday, July 2, 2009

DAP KEDAH MEMANG BANGANG!

Tup - tup, dalam keadaan damai dan tak damai, dalam dunia kecoh pasal H1N1 berkaitan sejenis selsema disebabkan seekor binatang yang dinamakan babi, tetiba di Kedah kecuh juga pasal Babi. Disebabkan babi, DAP Kedah membuat keputusan keluar Pakatan Rakyat.
Dengar khabar tak puas hati kerana Pusat Sembelihan Babi Haram (Tak berlesen) dirobohkan. Dengar khabar juga dah 30 tahun beroperasi tanpa lesen. Start dari Kerajaan UMNO lagi la. Bila sebut Pusat Sembelihan Babi ini faham - faham sahaja la, rasanya boleh bayangkan kekotoran dengan bau busuknya. Jika lalu boleh sebulan hilang selera.
Yang hairannya, ngapa dalam 30 tahun tanpa lesen, tanpa kebersihan, UMNO boleh buat dek sahaja. Mungkin tokey babi bagi sumbangan kot?
Apa punya cerita ini? Apasal bangang sangat DAP Kedah ini? Atau sekadar nak lonjakkan isu sebab dah kurang populariti? Untuk DAP Kedah kalau nak cari populariti carilah cara lain, bukannya menyokong pihak yang tidak berlesen atau melanggar undang - undang Negara.
Pakatan Rakyat bukan ditubuhkan untuk melanggar Undang - undang Negara. PR ditubuhkan untuk semua kaum, konsep keadilan untuk semua dan penentangan kepada kezaliman dan rasuah. Berbalik kepada masalah babi ini, memang hak orang lain selain Islam untuk makan, bela mahupun sembelih babi. Tetapi dalam masa yang sama mesti menjaga hak orang lain. Semua sudah maklum sejak 1500 tahun dahulu, orang Islam tak makan babi. DAP Kedah pun tahu orang Islam tak makan dan tak sentuh babi. DAP Kedah tahu orang Islam cukup sensitif dengan babi. Sepatutnya dalam kes seperti ini, DAP Kedah patut menyokong dan memberi alternatif bukannya buat huru - hara. Mungkin sebab takut hilang undi kaum Cina. Kalau begini cara DAP Kedah berfikir dan bertindak, rasanya lebih jauh bijak lagi MCA. Ini bukan zaman politik perkauman tetapi berdasarkan fakta dan hujah yang tepat.
PAS bukannya UMNO, boleh gadaikan maruah Islam. Mungkin UMNO tak kisah biarpun Pusat Sembelihan tersebut tiada lesen, kotor dan tahap kekotoran tahap gaban lagi. Tetapi tidak bagi PAS atau PR. PAS pun tidak halan kaum lain makan babi. PAS pun bukannya tak bagi buat Pusat Sembelihan Babi. DAP Kedah kena mengajar tokey - tokey babi ini fikirkan orang lain biarpun mereka gemar makan babi berkilo - kilo. Tokey babi kena hormat dan tahu perasaan orang lain. Satu dunia tahu babi ini lebih banyak bawa penyakit, biarpun orang yang tak terlibat boleh terkena pelbagai penyakit dari babi.
Isu babi diambil kesempatan oleh UMNO. Di sini boleh tengok kejujuran UMNO. Jika benar UMNO ingin perpaduan, ada ke patut mengambil kesempatan di atas perobohan Pusat Sembelihan Babi Tak Berlesen. Perobohan kepada kebaikan semua.
Harap - harap lepas ini penyakit bangang DAP Kedah tak berjangkit ke DAP Pusat sudah la.

No comments: