Friday, May 8, 2009

TRAGEDI 7MEI 2009

Negara dilanda petaka lagi. Gempar seluruh dunia. Mungkin ada yang tergelak dan hairan, mengapa rakyat Malaysia sebuah negara demokrasi ada rampasan kuasa.
Demokrasi adalah pilihanrakyat, tetiba ada pula rampasan kuasa di dalam Dewan Negeri. Mungkin sekarang ini kalau nak buat duit, beri ceramah kat negara jiran, atau buat seminar, tajuk DEMOKRASI ALA MALAYSIA. Mesti dapat sambutan. Negara pertama kita pergi United Kingdom. Sebab UK ni bapa angkat kepada Malaysia, biarpun dia banyak bunuh orang Melayu (penduduk asal Tanah Melayu). Kerajaan Britain pun pening macamana anak angkatnya boleh menjadi begitu bijak, lebih bijak dari dia.
Kisah RAMPASAN DEWAN Negeri Perak sudah pasti menjadi sandiwara di Hollywood dan Bollywood. Dalam sebuah negara yang mengaku mangamalkan SISTEM DEMOKRASI.
Rakyat dah tak faham tentang Demokrasi. Apa dia itu demokrasi. Pening kepala guru nak ngajar anak murid.
Begitu mudah rampasan kuasa dalam Dewan Negeri, panggil polis, selesai masalah. Dahulu waktu belajar cikgu kata dalam Dewan, Polis tak boleh campurtangan. Sekarang dah jadi lain. Pening, pening. Mungkin Demokrasi Feudal, satu sistem yang lebih baik dari yang diamalkan di Israel.
Sebab pening, kesimpulannya, UBN boleh buat apa sahaja. Kadang - kadang aku terfikir manakah lebih layak dilantik jadi pemimpin, di antara,
1. Orang Kafir yang waras, mampu berfikir, cenderung mengamalkan prinsip keadilan atau,
2. Orang Islam yang gila kuasa, gila pangkat, gila biniorang, gila harta, gila rasuah, gila..gila babi kot.

Mungkin Majlis Fatwa kena buat fatwa baru sebab di zaman keagungan Islam tak pernah terjadi.

No comments: