Wednesday, May 20, 2009

RAKYAT SUDAH BOSAN

Saban hari suasana politik negara bercelaru dan memeningkan. Saban hai juga, rakyat makin terhimpit dengan masalah ekonomi. Biar pun kerajaan cuba menafikannya melalui media arus perdana, sedangkan realiti peniaga makin terhimpit. Dan lebih memeritkan di dalam kesusahan mencari rezeki, wujud pula golongan pegawai kerajaan yang tanpa segan silu menyalahgunakan kuasa. Di atas kononnya penguatkuasaan mereka menekan rakyat dengan undang - undang rekaan sendiri. Sedangkan peniaga terhimpit dengan masalah kuasa beli pengguna semakin menurun.
Siapakah yang bersalah, adakah Kerajaan yang memerintah? Mungkin konsep yang longgar, hukuman yang tak jelas, contoh yang tak baik menyebabkan sesiapa yang ada kuasa akan salah guna kuasa.
Rakyat tidak peduli siapa yang jadi PM atau MB. Yang penting berkhidmat untuk rakyat. Rakyat tak peduli siapa yang berbormat. Ramai YB - YB yang tak pernah ketemu rakyat mahupun berfikir untuk rakyat, masih jadi wakil rakyat.
Rakyat perlu hidup, rakyat perlu makan. Tugas kerajaan memastikan suasana yang kondusif untuk rakyat. Pedulilah, BN atau PR, yang penting Jangan Zalimi Rakyat. Melayu sekarang tidak seperti Melayu dulu. Melayu sekarang pandai membaca, pandai menulis , pandai mengira dan tidak lupa kezaliman pemimpin.

No comments: