Wednesday, May 27, 2009

PKR, KAK MIN: MASIHKAH KAU INGAT, PERISTIWA DI HOTEL?

Di Penanti, PKR dicabar oleh calun bebas sahaja. Dari mana calun bebas itu kita tak tahu. Sebab seperti yang dimaklumkan, bertanding perlukan banyak duit, nak buat deposit, nak berlempen, nak belanja orang, nak buat kenduri, nak buat poster, nak apa - apa je la. Memang bodoh seorang yang bertanding sekadar untuk menghabiskan duit, lebih baik digunakan untuk diri sendiri. Semua sedia maklum, calun bebas memang ditaja oleh parti - politik musuh. Siapa yang taja kita tak tahu. Contoh macam Tok Munah, yang bertanding Parlimen KT. Penangannya tumbang PAS kerana pecah undi. Al maklumlah orang PAS berhati baik, jadi bila beri undi ke Tok Munah, habislah. Begitulah cara berpolitik.
Di dalam kes Penanti, PKR lawan Calun Bebas. Calun bebas seorang ini bukan calang - calang, bekas Ketua Wanita PKN (Keadilan Nasional) yang lalu. Jadi tak hairanlah sedikit sebanyak tektik dan strategik PKR diketahui, walaupun tak hadam. Sebab politik ini bukannya mudah. Nama glamer Kak Min, kepopularannya telah mengalahkan artis dan mendapat ruang tempat di TV dan media arus perdana milik kerajaan. Bukannya mudah. Kalau orang awam terpaksa membayar puluh ribuan ringgit untuk mengambil satu slot iklan.
Semalam, Kak Min dengan lantangnya mencabar Datuk Zahrin dengan amarannya "Masih Ingatkah Peristiwa di Hotel ....." jeng jeng jeng, suspen ni. Peristiwa hotel, sungguh hebat. Bukan senang peristiwa di hotel, satu malaya dah dengar.
Terkedu Datuk zahrin dengar, nasib baik tak bertanding, kalau tak nahas. Peristiwa dan hotel, tak siapa tahu hanya Kak Min dan Datuk zahrin yang tahu.
Kak Min ada potensi, mungkin ini mesej untuk Anwar, jangan pandang sebelah mata. Dulu tak bagi Kak Min bertanding, sekarang tengok ko Anwar, aku boleh cabar balik. Duit boleh cari penaja. Atas tiket bekas Ketua Wanita PKN dahulu, sure ada orang nak support. Kalah tak apa, janji dapat imbuhan.
Berpolitik memang nampak lekeh, tetapi kesannya besar. Dari perbezaan politik boleh huru - hara suami - isteri, adik beradik, kaum keluarga, sahabat baik dll. Hubungan silaturrahim boleh terputus.
Kak Min dah hilang kawan rapat yang diperangkapnya. Dah tentu lepas ni berpatah arang dengan beliau. Bukan kata nak pergi rumah, tengok bayang rumah pun tak sanggup. Anwar dan Wan azizah lagi lah tak akan peduli kepada Kak Min. Orang PAS pula cam biasa tak peduli langsung. Orang UMNO, lepas ini, Kak Min ni tak ada nilai di mata mereka. Akhirnya Kak Min keseorangan. Nilah banyak terjadi kepada kawan - kawan yang jadi alat orang. Risiko hilang kawan ni lumrah.
Mungkin nasihat untuk Kak Min, aambil duit buat ala kadar sahaja. jangan lebih - lebih, nanti hilang kawan, hilang saudara, dipulau orang. kak Min orang politik, jangan ikut rentak orang, nanti Kak Min terperangkap dalam hotel ciptaan sendiri.
Lagi satu Kak Min, yang bertanding di Penanti ialah Dr. Mansur Othman, bukannya Datuk Zaharin. Bukan apa takut Kak Min, terpangkah lak nanti.
Kasihan Kak Min, wanita jitu yang diperalatkan.

No comments: