Friday, May 15, 2009

UMNO, PARTI HEBAT.

Masih ada Melayu yang mengharap pada UMNO. Tak kira samada dari PAS, PKR atau Melayu tak berpolitik. Selagi ada pemikiran sebegini, maka semakin mundurlah orang Melayu.
Sepanjang saya mengikuti perkembangan politik tanah air, modal UMNO ni mudah, bila tersepit maka berkumandanglah soal Melayu. Keluarlah kata - kata orang Melayu, susah, terperangkap, dah tak ada apa - apa, hanya tinggal kuasa (lagu Warisan), tapi bila keadaan stabil, UMNO akan perlahap segala harta benda Melayu. Orang Melayu banyak jadi mangsa balik. Tapi macam kata - kata pemimpin wahid yang dilupakan, Che Det, MELAYU MUDAH LUPA.
Lepas PAS DIAIBKAN, pelbagai tuduhan semasa krisis Perak, tetiba soal Melayu digunakan lagi. Sedikit sebanyak strategik itu mempengaruhi PAS (bukan 100%), ini dapat dilihat dari kenyataan pemimpin PAS sendiri. Nampaknya ada pemimpin PAS ni, agendanya sama macam UMNO juga. Nak sebut nama karang kena saman. Sedangkan mereka lupa Nizar masih bertungkus lumus memperjuangkan hak PAS dan hak rakyat. Tetapi mereka pula menyeru kepada Melayu (Sembah Sultan. Inilah sebenarnya Melayu yang bermasalah, lebih baik jangan berpolitik. Duduk diam - diam jaga anak bini sudah.
Di zaman Rasulullah, tidak semua sahabat berpolitik. Ada sahabat yang hebat ilmu dan ibadat, tetapi Rasulullah tidak memberikan jawatan kepadanya. Ini jelas menunjukkan tidak semua orang mampu berpolitik. Kadar - kadar la diri masing - masing.
Apa UMNO tak buat? Tipu, Rampas, Ragut, Hina, dan entah apa - apa lagi yang jahat semua dia tulis. Dah lebih 50 tahun, orang Melayu kena tipu dek UMNO. Sampai Sejarah Kemerdekaan pun ditipu. Tak caya, kaji balik sejarah kemerdekaan Tanah Melayu. Tak kan mudah sangat kita kena tipu. Jawapannya mudah, kita mudah ditipu bila kita meletakkan ada bahagian kita disebaliknya.
Semalam Najib dengan angkuhnya, membidas PR memulakannya, konon nak culik 30 orang. Jadi dia culik 3 orang di Perak. Dengar kenyataan Najib betul - betul. Macam mana dia membawa lari tajuk. Tengok dalam keadaan macam ni pun Najib/ UMNO masih tak sedar diri. Tetapi bila diajukan tentang bubar DUN, tak pasal - pasal dia salahkan Sultan lak. Punya harulah. Sultan lak jadi mangsa. Apa lagi UMNO tak sanggup buat, Rakyat kena tipu, Sultan dipermainkan.
Jadi kepada pemimpin PAS yang bermimpi nak tidur sebantal dengan UMNO itu, atau ada janji - janju dengan UMNO rasanya baik keluar PAS masuk UMNO, jadi tak perlu berselindung atas hujah agama.
Tapi ingatlah, apa yang UMNO tak buat, lepas tu dengan awak - awak dicampak keluar.Lihat Ustaz Nakhaei dan pelbagai Ustaz dan tokoh ulama' lagi.
Cukuplah, kemenangan datang dari Allah, tetapi manusia wajib menggunakan strategik dengan betul untuk menang. DAP tidak tentang Islam, jika mereka faham tentang Islam. PKR pun sama. Dari PAS dipermainkan oleh UMNO, dah lebih 50 tahun kena main tapi tak serik - serik lagi, mungkin ada rasa sedap juga kot.
INGATLAH UMNO, TETAP UMNO. DIA TAK KAN BERUBAH, SELAGI KIBLATNYA KEMEWAHAN DAN KESENANGAN.
SEMUA DIPERALATKAN, DARI SULTAN HINGGA KE RAKYAT, MELAYU, CINA, INDIA, KADAZAN, IBAN, DAYAK, ORANG ASAL DAN ........ KENA TIPULAH BRO...

No comments: