Tuesday, May 19, 2009

KABINET BAYANGAN JERAT PR

Malam tadi tak ke mana, sempat tengok Hujah di TV9. Seorang dari UMNO, seorang dari PKR. Dua - dua YB, dari Sabah dan Pulau Pinang. Ulasan yang boleh dibuat, si YB UMNO nak jerat YB PR dengan kononnya ngapa Anwar tak buat Kabinet Bayangan. Jadi kita boleh tengok rancangan PR bila memerintah. Bila tak dibuat Kabinet Bayangan, nampak perpecahan dalam PR, tak boleh melantik Menteri.Nanti akan berebut. Kesimpulannya PR tak sepakat. Orang tak berpolitik dan awam macam saya pun boleh baca strategik YB UMNO ni, nampaknya tak cukup genius untuk membawa perangkap dalam pendebatan.
Kabinet bayangan PR, nak buat apa? Bukannya ada kuasa. Lainlah jadi Menteri betul, dapat banyak duit, banyak elaun dan banyak kuasa. Sekarang ini BN ke PR yang berkuasa dan jadi Kerajaan PUSAT, dia ada segala - galanya tetapi tak mampu nak buat apa - apa. Tak mampu nak pikat rakyat. Bila PR buat Kabinet Bayangan dan komen apa sahaja, kemudian yang laksana Kerajaan BN maka dia dapat nama. Dia gunakan isu dia yang buat. Nampak sangat jerat mudah bagi ahli politik. Rasanya Najib kena tengok dia ni sebenarnya layak tak jadi pemimpin. Soalan macam ini JKKK Kampung boleh buat.
Takkan lah PR nak buat Kabinet Bayangan, tak ada sebab langsung. Lain lah kalau Kerajaan sponsor segalanya untuk pembangkang.
Jawapan mudah dari YB PR, lebih baik kita berbicara tentang isu. Jika Kerajaan buat baik kita sokong, jika sebaliknya kita bangkang.

No comments: