Tuesday, March 24, 2009

UMNO BERUBAH?

Terkedu mendengar berita di pagi hari,kata - kata Dato' Najib, UMNO akan berubah. Berubah macamana tak tahulah. Berubah nama ke atau berubah orang atau berubah pemimpin.
UMNO hanya pertubuhan yang dianggotai oleh segelintir manusia. Manusia di dalamnya akan menentukan UMNO. Jika baik manusia di dalamnya, nescaya baiklah UMNO. Jika tidak, jahatlah ia.
Berubah kepada kejahatan lebih mudah dari berubah kepada kebaikan. Berubah kepada kebaikan amatlah payah, terpaksa ada pengorbanan.Bila disebut pengorbanan maka terpaksalah berkorban. Ini yang menjadi halangan kepada manusia. Jika mudah, murahlah syurga, sedangkan syurga amatlah mahal harganya.
Teringat kepada kisah seorang kawan ahli UMNO, dahulu ia seorang kaki maksiat, bila umur makin meningkat baru teringat Allah, konon - kononnya nak berubah. Mula lah nak sembahyang, nak beribadat. Malangnya apabilha naak buat baik, banyaklah diuji. Bila diuji dia mula mempersoalkan Tuhan pula. Habis diungkit segala amal ibadat, seolah - olah besar sangat amal ibadatnya. Begitulah susah nak berubah. Mampukah ahli UMNO menghadapinya.
Bila nak berubah, ahli UMNO tidak boleh meletakkan materialistik sebagai tujuan berpolitik. Rasa - rasanya amat payah. Setakat yang diketahui, ramai yang masuk UMNO nak projek. Boleh baik dengan Dato' sini Dato' sana. Boleh rapat dengan orang yang ada kuasa. Kalau UMNO dah tiada projek, maka hilanglah ahli - ahli macam ini. Bila dah tiada, maka tiadalah lagi ahli UMNO. Maka tinggallah UMNO parti yang tiada ahli.
Bila berubah kepada kebaikan, UMNO tidak dapat menggunakan kuasa yang ada kerajaan. Sebab UMNO hanya parti, bukannya kerajaan. UMNO milik ahli UMNO, Kerajaan milik rakyat. Bolehkah terjadi macam ini. Sedangkan pemimpin UMNO perlukan kuasa yang ada pada kerajaan nak bagi projek, nak tutup mungkar. Kalau tak ada kuasa, tiadalah kroni. Sedangkan tujuan masuk UMNO yang berselindung disebalik kuasa.
Dipendekkan cerita, bukan senang nak berubah. Perlukan banyak keazaman dan pengorbanan. Mungkin Dato' Najib hanya menyarankan, terpulang kepada ahli UMNO samada nak berubah atau tidak. Hatta Dato' Najib pun tak boleh dipaksa untuk berubah. Terpulang kepada diri masing - masing.
Berubah atau tidak, rakyat boleh menilai. Rakyat yang tentukan. Rakyat bukannya bodoh, rakyat melihat penyelewengan, salah guna kuasa, rasuah berleluasa dan pelbagai kerenah biokrasi.
UMNO berubah atau tidak, kuasa tetap pada rakyat.
Rakyat tahu UMNO bukan Tuhan, UMNO tak beri rezeki, UMNO tak tentukan hidup mati. Yang berkuasa hanya ALLAH sahaja, Tuhan Pencipta Alam, bukannya UMNO.

No comments: