Friday, March 20, 2009

ISLAM WARISAN

Alhamdulillah, kita telah ditakdirkan lahir sebagai seorang Islam. Ibu bapa kita adalah Islam, secara otomatik kita juga seorang Islam. Dapatlah kita didedahkan dengan ilmu dan ajaran Islam. Dari mengucap dua kalimah syahadah hinggalah menunaikan ibadat haji di Mekah. Inilah yang diajar kepada majoriti umat Islam di Malaysia. Ini kerana ada dalam sukatan di sekolah menengah. Mungkin bagi yang tak lulus setakakt darjah 6 @n tingkatan 3, mungkin kurang lagi kecuali ibubapa yang menghantar ke sekolah pondok. Bersyukurnya kita kerana inilah antara nikmat yang besar dikurniakan. Segala pujian hanya untukmu ya Allah.
Cubalah bayangkan sekiranya kita dilahirkan sebagai bukan Islam, mampukah kita mencari petunjuk dan ilmu Islam untuk mendapat hidayat dan rahmat Ilahi.
Dan lebih malang lagi, nikmat Islam yang dikurniakan dan dijaga serta dipertahankan. Ramai dari kalangan sanggup mengabaikan nikmat Islam yang ada bagi mencapai nikmat iman. Nikmat Islam tidak dibaja. Ilmu yang dipelajari tidak diamalkan apabila kita meningkat dewasa. Ilmu Islam yang dipelajari tidak ditambah dan dicari, cukupkah ilmu Islam di sekolah - sekolah? Semakin lama ilmu yang ada akan semakin menyusut kerana tidak pernah diamalkan.
Solat pun banyak yang alpa. Apabila tidak bersolat nescaya tidak mengucap. Yang bersolat pun banyak yang tidak sempurna.
Puasa hanya mengikut bulan, pahala puasa pun tidak dijaga. Ramai yang masih berbuat maksiat semasa berpuasa. Bulan puasa pun ramai yang ambil rasuah.
Zakat terasa beban, takut miskin. Sanggup mengeluarkan fatwa sendiri untuk membenarkan perbuatan tidak mahu mengeluarkan zakat.
Haji untuk mengejar trend semasa. Takut ketinggalan dan tiada status 'haji'. Itu pun dibuat dengan berlumba menunjukkan pakej mana yang terhebat.
Muangkinkah itu kita? Tepuk dada tanya diri. Tidak perlu menunding ke orang lain.
Allah telah memberi nikmat Islam, hanya selangkah untuk mencari nikmat iman. Itu pun kita malas dan tidak ingin. Apakah kurang yakin janji Allah, ganjaran syurga yang seluas langit dan bumi? Akhirat itu lebih baik dari penghidupan dunia.
Kalau kita yakin, nescaya tiadalah kita lakukan maksiat. Tidak sanggup kita bersekongkol dengan kaum yang zalim. Tidak sanggup kita makan rasuah. Tidak sanggup kita membunuh, merogol, memukul orang yang kita tahu teraniaya dan tidak bersenjata.
Apabila tiada keyakinan, tiadalah iman. Ini bermakna ilmu Islam yang dipelajari pun mungkin kita tidak percaya. Kategori ini tiada beza dengan orang kafir. Mungkin bezanya apabila mati kita dikebumikan dengan cara Islam. Sedangkan syahadah kita mungkin telah gugur lama dahulu kerana kita tidak yakin dengan janji - janji Allah, kita tidak pernah takut dengan Allah. Kita lebih takutkan menteri, penguasa, boss, takut dibuang kerja, takut tak makan, takut hilang pekerjaan. Kesimpulan takut hanya kepada perkara dunia. Akhirat tidak pernah terlintas dan tiada perasaan takut.
Adakah ini kita, moga dijauhi Allah.
Oleh itu berkorban lah untuk agama, berkorban lah untuk Islam, berkorbanlah untuk Allah dan Rasul. Itu adalah pilihan kita.
Ingatlah, hari pembalasan wajib datang biarpun tidak dijemput. Jangan tunggu malaikat tiba untuk membuktikan kepada kita. Segala - galanya telah terlambat.

No comments: