Monday, February 2, 2009

UMAT ISLAM DIHINA, MENGAPA?

Hari ini isu Palestin, begitu rendahnya maruah umat Islam. Persoalannya, apakah telah hilang ruh Islam pada umatnya. Telah hilang kekuatan dan pertolongan yang dijanjikan Allah. Lebih malang lagi umat Islam ini dihina oleh kaum yang satu masa dahulu dilaknat oleh Allah, yang dijadikan babi dan kera. Mengapa boleh terjadi sedemikian?

1. Umat Islam telah hilang taqwa kepada Allah. Hari ini umat Islam lebih suka hidup berpoya - poya dan berhibur. Kehilangan sifat taqwa telah melenyapkan sifat yakin kepada Allah. Umat lebih meyakini sesama makhluk. Mengharapkan rundingan dan harapan pada Amerika. Obama kononnya menjadi taruhan.
Ingatlah kata Sayyidina Umar kepada Saad bin Waqqas ketika telah hampir Perang di Parsi,
'Saya suka mengarahkan anda dan bala tentera yang bersama anda supaya bertakwa kepada Allah di setiap keadaan. Sesungguhnya takwa itu adalah sebaik - baik bekalan dalam menentang musuh dan sekuat - kuat helah dalam peperangan. Saya suka memerintahkan kepada anda supaya sentiasa menjauhi maksiat, daripada memberikan perhatian kepada musuh anda kerana dosa - dosa yang dilakukan oleh bala tentera itu lebih ditakuti akan menimpa bala ke atas mereka dari serangan musuh mereka sendiri'.

Kemenangan umat Islam bukan kerana kekuatan senjata tetapi kerana kekuatan dan bantuan dari Allah. Di Malaysia, umat Islam untuk mengangkat tangan berdoa pun amat payah, kerana tidak sembahyang. Berjemaah ke surau dan masjid pun tidak. Bagaimana Allah dapat menurunkan bantuannya. Berderma dan bersedekah untuk Palestin pun susah. Takut menjadi miskin. Yang lebih malang, badan diamanahkan untuk mengutip derma ada juga yang menyeleweng.
Ini adalah akibat sifat taqwa telah hilang. Wahai saudara - saudaraku kembali kepada Allah. Surah AlHaj:40, Dan Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamanya sesungguhnya Allah itu Maha Kuat lagi Maha Gagah Perkasa'.
Oleh itu tekadlah, bersedekahlah untuk Palestin, jadikan rutin mingguan atau bulanan. Gaza telah hilang segala - galanya. Siapakah lagi yang dapat membantu saudara seaqidah. Janganlah harapkan orang lain untuk membela saudara - saudara kita di Gaza.

No comments: