Wednesday, March 17, 2010

ZAHRAIN DAN HANTU RAYA


Zahrain melalak bagai nak rak dalam Parlimen. Maka kedengaran suaranya laksana belang - belung membelah halilintar Dewan rakyat yang mulia. Hampir 2 tahun berbinikan PKR, Zahrain lebih banyak diam membisu. Tetapi kesabaran berdiam diri tidak dapat dibendung lagi. Zahrain menjeriti umpama orang dirasuk jin. Dan sudah pastinya, Anwarlah orang yang bersalah. Anwar penjahat, Anwar pengkhianat bangsa, Anwar nak rampas kerajaan 16 September. Gagah berdaung suara Zahrain menyalahkan Anwar.
Kejahatan tetap kejahatan. Anwar atau Zahrain yang jahat, rakyat akan menentukan. Kata - kata Zahrain umpama melepas geram. Mungkin ada hajat yang tidak mampu ditunaikan oleh parti. Hati yang merana membuat Zahrain dirasuk. Melepas geram kepada Pak Anwar.
Zahrain dari dulu dijamu. Tiba - tiba tuan baru tidak menjamu, sudahpasti akan mencari tuan baru. Tuan yang dapat menunaikan hajat nafsu serakah yang membara.
Kisah Zahrain, mengingatkan daku kepada Kisah Hantu Raya. Hantu Raya tetap taat jika cukup makan minum, biarpun banyak makan tuan dibelakangnya. Kalau tak cukup Hantu Raya akan mengamuk, mengacau keluarga Si Tuannya. Itulah Sang Zahrain, sama wataknya dengan Hantu Raya.
Pak Anwar tetap salah, terlalu rapat dengan Si Zahrain Hantu Raya. Terlalu mempercayai si Hantu Raya. Akhirnya Hantu tetap Hantu, mana boleh dipercayai.

No comments: