Monday, February 1, 2010

GUNALAH MASA YANG ADA SEBAIK MUNGKIN.

Malam tadi sempat berbincang tentng masa kehidupan bersama teman sembang kedai kopi. Umat ini diperuntukkan umur yang sedikit, 60 - 70 tahun. Biarpun kononnya teknologi perubatan mendakwa mampu memanjangkan usia. Kekadang kita terlupa, perjanjian umur @ usia telah dibuat sebelum kelahiran. Kita masih terlalu yakin itu adalah hak manusia, sedangkan hakikinya ia adalah hak mutlak Yang Maha Esa.
Kita sibuk berusaha mamanjang usia dan berangan agar awet muda. Sedangkan itu adalah lumrah alam. Kelahiran dan kematian adalah lagu yang mesti diikuti selagi hidup di dunia. Siapa pun kita, malaikat maut tidak teragak mengambil nyawa keluar apabila tiba masanya.
Cara yang terbaik ialah kita berusaha dan berikhtiar menjadi hamba yang patuh taat kepada Yang Maha Berkuasa. Itulah persediaan yang terbaik untuk menenpuh perjalanan yang panjang. Kita berdoa agar perjalanan kita lebih mudah dan dibalas dengan kesenangan di alam fana' yang abadi. Berbuatlah kebaikan selagi ada nafas dan peluang. Selepas ini perjalanan kita umpama jalan sehala, bergantung kepada apa yang dibuat di dunia ini.
Oleh itu saya menyeru kepada diri ini dan teman pembaca semuanya menjadi sukarelawan, .:e-sukarelawan JAMA'IY atau E-s2u.Com Matrix 10 X 4:, atau lawatlah http://e-s2u.com/?ref=223 mungkin ini adalah satu cara berbuat kebaikkan.

No comments: