Friday, January 8, 2010

BAKAR GEREJA, KERJA SIAPA?


Dah malas nak ambil tahu tentang politik tanahair. Makin bercelaru dan mengelirukan.
Akhirnya terdengar cerita tentang bakar gereja. Pelik... Di dalam Negara Malaysia yang aman damai tetiba ada kisah bakar gereja orang Kristian. Dan terjadi di Malaysia. Semuanya bermula dari isu nama Allah. Ganas sangatkah orang Islam di Malaysia. Sehingga sanggup berjihad (konon) sampai bakar gereja. Apakah terdapat dalam ajaran umat Islam. Sepanjang yang diketahui dari kecil, sesiapa yang belajar dan dididik cara Islam, membakar rumah ibadat kaum kafir adalah dilarang. Hatta di dalam peperangan pun kita akan mengelakkannya dari berlaku secara sengaja. Itulah pegangan umat Islam di Malaysia.
Ini bermakna sesiapa yang melakukan perbuatan tersebut, nescaya bukan dari golongan yang faham Islam. Mungkin yang melakukannya orang yang hidup atas gaji atau takut kepada bos mereka. Siapa? Fikir dan fikirlah. Yang melakukannya orang yang berkepentingan. Mungkin takut hilang kuasa, mungkin takut hilang pangkat, mungkin takut hilang kerja. Hanya golongan seperti ini sahaja yang sanggup melakukan perbuatan yang terkutuk dan bertentangan dengan syarak.
Kepada Umat Islam, tidak perlu beremosi dengan nama Allah. Jika nama Allah dibenargunakan, ianya adalah kebenaran Mahkamah. Siapa yang menguasai Mahkamah. Fikirkan sendiri.
Jika gereja dibakar, pasti ada tujuannya. Apakah polis di Malaysia sudah kurang cekap? Apakah Polis Malaysia sudah tunduk kepada golongan ekstremis?
Jika berlaku huru - hara di Malaysia, ada pihak yang untung. Yang pastinya bukannya pihak pembangkang. Yang akan dijadikan kambing - hitam, sudah pasti pihak pembangkang dan 2, 3 kerat dari pihak pemerintah dan NGO.
Nampak gayanya pimpinan ABIM yang baru amat dangkal dalam pembacaan politik Malaysia. Yang pastinya ada di antara mereka yang akan dijadi kambing - hitamkan.

No comments: