Thursday, December 10, 2009

UNTUNG JADI ORANG SIAM

Datuk Seri Najib Tun Razak dalam lawatannya di Wilayah Narathiwat Selatan Thailand semalam mengumumkan kerajaan 1Malaysia akan memberi biasiswa kepada guru dan pelajar di wilayah berkenan untuk mengikuti pengajian di isititusi pendidikan di Malaysia.

Rakyat Selatan Thailand dah dapat lebih dari rakyat Malaysia sendiri. Mengapa? Yang pasti ada udang disebalik mee. Tuk Jib ada agenda yang tersembunyi. Pandai juga Tuk Jib pakai akai. Tuk Jib ada strategi sendiri.
Yang herannya PR, berdiam diri tak ada komen lagi. Kononnya Terpengaruh, atas Tolong Sesama Islam. Slogan dan pegangan paling bangang. Tolong anak orang sampai anak sendiri mati tak makan.
Sepatutnya PR kena ke depan,Utamakan rakyat sendiri dari orang lain.
Orang selatan Thai pandai mencari peluang. Yang penting untung untuk perut. Tuk Jib tahu inilah peluang beliau, mungkin strategiknya Kelantan selepas ini. Di Kelantan pun majoritinya dari selatan Thai. Mungkin orang politik tahu pasal ini. Nak tentang takut hilang undi di Kelantan. Jadi biarkan sahaja biarpun terpaksa gadai rakyat sendiri.
Akhirnya lebih kurang sahaja, semuanya niat nakkan undi. Untungnya orang Selatan Thai, dapat biasiswa. Meniaga kat Malaysia tak kena cukai. Bebas mengamalkan rasuah.

No comments: