Saturday, November 21, 2009

ROYALTI UNTUK PAHANG

Pahang berhak tuntut royalti minyak
KUANTAN - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, Datuk Abdul Rahman Mohamad meminta Kerajaan Pahang menuntut royalti minyak daripada Kerajaan Persekutuan kerana hasil minyak yang digali di perairan Terengganu mungkin dari kawasan negeri itu.

Abdul Rahman ketika membahaskan Bajet Kerajaan Negeri Pahang 2010 berkata, satu syarikat konsultan perlu dilantik bagi mengkaji perkara itu dalam usaha meningkatkan pendapatan baru Kerajaan Negeri yang sudah 12 tahun mengalami bajet defisit.

“Terengganu diberi royalti minyak, Kelantan juga diberi peruntukan ihsan, kenapa Pahang tidak diberi, Pahang juga berhak,” katanya pada Persidangan Ketiga Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Pahang ke-12 di sini, semalam.

Abdul Rahman berkata, kebanyakan pelantar cari gali minyak di Terengganu bersempadan dengan Pahang dan tidak mustahil minyak yang digali itu disedut dari kawasan perairan Pahang.


Dengar ura - ura Pahang pun terkesan dari pemakluman Tuk Jib, bersetuju untuk memberi Wang Ehsan ke Kelantan. Jika di Kelantan di kawasan yang bertindih, pun dapat. Mengapa Pahang tak dapat. Sepatutnya Kerajaan Pahang kena minta dari dulu lagi. Supaya mudah nak mentadbir negeri. Rakyat yang dapat keuntungan. Semua sedia maklum, telaga minyak di Terengganu hanya bersempadan dengan Pahang. Sudah pasti minyak Pahang yang disedut. Tetapi Pahang tak dapat apa - apa. Jadi Kerajaan Pahang kena minta pampasan balik dari Pusat. Tetapi kena pastikan duit itu untuk rakyat Negeri Pahang sahaja. Jangan dilaburkan kepada golongan tertentu sahaja.
Kalau Pahang diberi royalti pun memang berhak, sebab Pahang banyak berjasa kepada Pusat. Pahang memperuntukkan banyak tanah untuk FELDA, sedangkan Rakyat Pahang hanya 40% sahaja sebagai peneroka. Mengapa Negeri lain sayang nak bagi tanah untuk Felda dami kepentingan rakyat mereka sendiri.Sepatutnya setiap negeri kena membayar pampasan ke Pahang mengikut jumlah rakyat yang dihantar ke Felda.
Bab tadahan hujan, Pahang terpaksa memwartakan KAWASAN YANG LUAS kerana sumber air Negara. Sedangkan hasil yang boleh diperolehi adalah lebihkurang 280 billion. Kerajaan pusat beri pampasan tidak sampaipun 300 juta. Sepatutnya Kerajaan Pusat kena lebih rasional, mungkin bayaran pampasan 200 - 300 billion, boleh dibayar beransur - ansur 200 juta setahun.
Dan tak lama lagi Selangor pun berhak untuk meminta kerana sumbangan yang besar kepada Negara. Ramai rakyat negeri lain bekerja di Selangor, cari makan. Jadi setiap rakyat dari negeri lain yang bekerja di Selangor, Kerajaan Negeri mereka kena bayar pampasan mengikut jumlah rakyat yang ada di Selangor.
Lepas tu tak tahulah Negeri mana lak lagi. Semua negeri berhak mendapatkannya.
Jadi minta awal -awal lah.

No comments: