Thursday, November 19, 2009

PENDAKWAH ATAU AHLI POLITIK?

Ramai yang minat berpolitik, tetapi tidak minat berdakwah. Bagi mereka dakwah kerja yang lekeh. Bagi mereka dakwah tak penting. Tetapi kita lupa, semua Rasul diutuskan untuk berdakwah. Menyeru manusia kepada kebaikkan mengikut acuan penciptanya. Ada yang berjaya mendapat tampuk pemerintahan, ada yang tidak.
Dakwah tidak mengenal untung rugi wang ringgit. Jika berpolitik, sumbangan hari ini pelaburan masa depan. Mungkin hari ini parti kita kalah, tetapi seandainya mendapat kuasa, semua ingin mengaut keuntungan. Tak kira BN @ Pakatan Rakyat, penyokong dan pendokong masih bermentaliti begini.
Dalam dakwah, itu tiada. Yang ada hanya mengharapkan ganjaran dari Ilahi di akhirat kelak. Caci nista mainan bagi pendakwah. Masalah kehidupan mesti ditempuhi. Pendakwah tidak mengharapkan balasan atau tajaan sesiapa pun. Pendakwah banyak berabis wang ringgit demi perjuangan Islam. Dalam politik ramai yang mendakwa berjuang untuk Islam, tetapi dari gerak laku jelas menunjukkan bukan. Dalam istilah dakwah tiada pemimpin yang ditaksubi. Dalam dakwah pedoman Al Quran, Hadis, Ijma diletakkan lebih dari pemimpin. Tetapi dalam politik perlu menaksubkan diri kepada pemimpin, baru dapat kesetiaan. Bab benar atau salah, nombor dua, janji parti mesti dibela, pemimpin mesti menang.
Jadi fikirlah mana kerja yang utama, DAKWAH @ POLITIK?

No comments: