Tuesday, September 1, 2009

UNTUNG RUGI PERJUANGAN

Selepas satu hari menyambut kemerdekaan negara Malaysia tercinta, harga minyak pun dinaikkan. Ramai yang mengeluh, biasalah bila minyak dinaikkan kerajaan akan mengeluarkan kenyataan membenarkan penyataannya. Dikatakan harga Minyak Dunia naik, itulah alasan saban tahun sejak 52 tahun lalu. Ada juga Menteri yang kurang cerdik kata, minyak tidak dinaikkan, kita ada pilihan. Memang begitulah alasan Menteri dan Kerajaan. Harga Minyak RON 97 naik, harga Minyak RON 95 adalah sama dengan harga Minyak RON 97 dulu. Jadi harga minyak tak naik tetapi direndahkan kualitinya sahaja. Begitulah cara BN memerintah, rendahkan kualiti, tetapi harga masih sama. Majoriti rakyat akan diam kerana yang penting ada minyak.
Sebenarnya aku malas nak tulis pasal minyak naik, sebab rakyat Malaysia tetap macam itu juga. Tetap membazir, tetap makan rasuah, tetap tak berubah.
Kalau kita pergi pasar Ramadhan, rakyat Malaysia khususnya orang Melayu tetap membazir juga. Membeli banyak - banyak dan membazir. Buka puasa pun sama bagi yang lebih sikit tetap akan berbuka di restoran besar, makan - makan sampai kenyang. Bukannya nak ingat orang miskin atau orang susah. Sama macam tu juga. Tak kira UMNO, PAS dan PKR. Perangai campur tolak je. Bila perlu laungkan perjuangan berlandaskan agama. Bila suruhan agama tak berkenan di hati atau terkena batang hidung, cari alasan agama umtuk membenarkannya. Cuma UMNO paling teruk, PKR tahap sederhana dan PAS kurang.
Jadi tak hairan, lompat melompat bila perlu. Semuanya melompat pasal duit RM. Tak payah lah kata kononnya pasal bangsa dan agama. Jadi tak hairan lah negara kita tetap macam ini. Erti perjuangan apabila menguntungkan. Jika tidak, boleh jalan lah.
Lebih 50 tahun, Malaysia tetap berfikir macam tahun 50 an. Cuma watak dan masa yang berbeza. Mudah diperbodohkan oleh pemerintah. Bukan tak tahu, sebab ada untung. Yang menentang pun bukan menentang kerana prinsip tetapi kerana ada untung juga. Itulah bangsa ku Melayu yang terkenal dengan mencari keuntungan. Yang penting untung.

No comments: