Monday, September 21, 2009

EIDUL FITRI LAMBANG KEMENANGAN ISLAM

Kesibukan di akhir Ramadhan dan awal Syawal membuatkan kesuntukkan masa untuk menulis. AQlhamdulillah Allah telah memberi daku sedikit masa untuk kembali menaip dan menulis. Apabila aku internet dilayari semula, memang aku sudah ketinggalan zaman. Banyak berita - berita yang tak dibaca dan isu yang diikuti. Dari kes SIS yang tak habis - habis menyalak hinggalah ke Dr Hassan Ali yang tak berpijak di bumi yang nyata.
SIS pula yang buat rayuan dalam kes arak Kartika Sari. Di sini aku ingin mengajak pembaca berfikir, apakah dalam kes jenayah Mahkamah Sivil boleh diobuat begini juga. Nampak sangat keporak peranda jika berkaitan dengan Islam. Banyaklah suara dan keputusan yang tak betul dan haru biru. Yang hairannya Kerajaan hanya berdiam diri. Tiada tangkapan ISA biarpun kita tahu itu akan menghuru harakan negara. Kata ringkasnya Mengancam keselamatan. Begitulah bencinya manusia akhir zaman kepada ISLAM. Apa yang berkaitan denga ISLAM adalah salah sahaja. Hanya kepincangan.
Hukum Jenayah Sivil banyak yang lebih zalim dan kejam, tetapi tiada NGO yang membantah. Tetapi apabila berkaitan dengan ISLAM sudahpasti ramai pembangkangnya.
SIS atau Sister In Islam ini pun kita tahu hak milik siapa? Hanya berlindung sahaja di atas nama? Dan yang pasti ada penyumbangnya? Ahli aktif pun kita tahu milik siapa punya dan proksi siapa. Jadi tak hairan lah jika membawa kontroversi di dalam isu yang bertkaitan dengan Islam. Yang lebih malangnya tidak pernah pun Majlis Fatwa berfatwa tentang NGO yang satu ini. Biarpun dia lebih jelas dalam menentang samada hukum Fekah dan Tauhid. Mungkin SIS juga ada pengaruh ke atas Majlis Fatwa. Itu yang menyebabkan Majlis Fatwa malu alah kepadanya. Ini bermakna Majlis Fatwa lebih gentar dan takut kepada makhluk dari Allah sendiri. Mungkin penyumbang terbesar ahli Majlis Fatwa masih tidak mempunyai iman dan takut yang jitu kepada Allah kot.
Kepada pembaca, langkah yang terbaik berilah sokongan kepada Hakim tersebut. Dan moga Allah memberinya kekuatan beristiqamah. Dan moga Allah menghancurjkan dan menghina sesiapa sahaja yang menjadi porak peranda kepada penegakkan hukum Allah.
SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITRI.

No comments: