Wednesday, August 5, 2009

SELAMATKAN ISLAM @ KERAJAAN PR SELANGOR?

Se - Dua Minggu ini, kita dihujani dengan isu. Pelbagai isu dari masalah dalaman PR, BN dan Isu Demontrasi Jalanan. Mungkin inilah barakah kepimpinan TUK JIB, berjaya mendapat rahmat masalah bertimpa - timpa. Kalau nak menulis isu, rasanya tak sempat nak buat kerja lain. Jadi kenalah kita mengagihkan masa, berdiskusi satu persatu.
Isu yang menarik bagi ku ialah Isu dalaman PR di Selangor. Kisah Ronnie Liu dan tak lupa juga buat Jeff Ooi di Penang, Setiausaha Ketua Menteri, Lim Guan Eng.
Isu antara PAS dan DAP. Berkaitan campurtangan Ronnie Liu, pasal arak. Jika ditanya untuk menyelesaikannya, buang dan pecat sahaja Ronnie Liu. Sebab dia tak faham tentang sensitiviti umat Islam yang menyokong PR. Kalau diua masih nak pertahankan isu arak, dia boleh masuk MCA sebab di sana ramai orang Islam yang sokong arak dijual secara terbuka. Orang Islam yang menyokong PR memang tidak bersetuju sama sekali arak dijual secara terbuka.
DAP kena faham, jangan duduk berangan, boleh menang pilihan raya jika tiada sokongan umat Islam yang sanggup memberi undi kepada mereka. Umat Islam yang baik ini menolak UMNO kerana UMNO tidak mampu membawa aspirasi mereka. Sekiranya DAP tidak sanggup bersetuju atau memahami apa yang diinginkan oleh golongan umat Islam yang baik ini, rasanya DAP tidak layak duduk di dalam Pakatan Rakyat.
Dalam isu ini, Ronnie Liu telah melampaui batas. Sanggup mengeluarkan arahan dan mengganggu PBT melaksanakan tugas mereka, tugas yang sentiasa diinginkan oleh umat Islam yang baik yang menyokong dan memberi undi kepada PR. Ronnie Liu tak layak menjadi Exco. Sebab dia tak mampu melaksanakan tugas dengan baik. Sekiranya dia berhajat untuk mengambil hati kaum Cina sahaja, lebih baik masuk MCA. Teras umat Melayu adalah agama. Banyak adat Melayu yang bertentangan disingkir dan tidak diamalkan. Umat Melayu mungkin berjahat semasa muda, tetapi bila di ambang senja kembali ke agama mereka semula. Jika mati ingin dikuburkan di perkuburan Islam, nazak diakhiri dengan kalimah, dan bacaan Al Quran mengiringi kematiannya. Itulah uniknya umat Melayu Islam. Umat Melayu Islam yang menyokong PR pula lebih lagi kecenderungan mereka kepada agama. Jadi itu adalah teras keyakinan dan kepercayaan mereka.
Malangnya Ronnie Liu memang bodoh dan bebal, kerana tidak mampu memahami. Mungkin ada agenda tersembunyi atau dikawal oleh golongan peniaga? Cara terbaik jangan beri Ronnie Liu kuasa, nescaya dia termangu. Desak MB Selangor gugurkan Ronnie Liu, itu sahaja cara untuk SELAMATKAN KERAJAAN PR DI DISELANGOR. Jangan apabila terhantuk baru nak tergadah.
Jeef Ooi pula memang bodoh dan tidak berpengetahuan, melabelkan JIM sebagai sebuah pertubuhan yang ekstreem. Nampak sangat DAP gagal untuk meletakkan orang berkaliber dan mampu mentadbir rakyat berbilang kaum.
Mungkin ini juga kesan kerana UMNO telah menghina agama mereks sendiri. Akhirnya bukan Islam bersangka buruk kepada agama dan orang Islam yang baik.
Orang Islam yang baik sanggup menolak politik sekiranya agama mereka dirasakan terancam. Jika dirasakan Islam berhadapan masalah di Selangor kerana Si Ronnie, rasanya tidak perlu dipertahankan Kerajaan PR. Selamat Islam adalah lebih penting dari Kerajaan PR.
Kepada pemimpin PR khususnya Saudara Anwar dan Khalid Ibrahim, buatlah sesuatu sebelum terlambat.

No comments: