Wednesday, July 22, 2009

MISTERI KEMATIAN (2)

Malam tadi Tok Jib umumkan Suruhanjaya Diraja. Orang awam macam aku manalah tahu Suruhanjaya Di Raja ke atau tidak? Musa Hassan kata jangan buat spekulasi sebab dalam siasatan.
Aku ini hanya orang awam. Aku pun tak tahu apa itu SPRM dan peranannya. Yang aku tahu dia sioasat pasal rasuah. Bila ada kes rasuah dia siasat. Macamana dia siasat itu aku tak tahu. Ada orang kata deme guna kekerasan. Itu aku baca dalam suratkhabar dulu - dulu. Kalau suratkhabar tipu, aku pun tipu.
Tetapi sebagai manusia, aku mula berfikir. Sebab aku manusia, bukannya lembu. Mengapa kalau siasat tanya soalan, orang boleh jatuh. Takkan lah jawab soalan sampai jatuh bangunan. Melainkan kena jawab soalan di birai tingkap. Kalau di atas kerusi, takkan sampai jatuh. Lepas tu kenapa sampai berjam - jam tanya soalan hingga orang tak boleh tidur. Kan pelik bagi ku. Kalau tanya sampai tahap itu, aku rasa orang tak salah pun boleh jadi salah. Kalu pasal kes rasuah, rasanya yang penting bukti. Kalau ada bukti adalah rasuah, kalau tak ada bukti macamana nak kata orang rasuah. Mana ada orang makan rasuah kalau tak ada bukti terima duit atau terima barang.
Mengikut suratkhabar lagi ada kongsi gelap. Kalau kongsi gelap, macamana ada dalam bangunan SPRM? Kalau fikir lagi, rasa - rasa aku pun boleh jatuh. Memang pening. Melainkanlah kalau ada anggota SPRM terlibat dengan kongsi gelap.
Akhirnya jalan pintas, sebab aku malas nak fikir, samada Teoh mati angkara makhluk ghaib atau makhluk asing. Jadi PDRM pun senang nak buat keputusan. Cuma kena fikir macamana lak nak terangkan kat rakyat?

No comments: