Thursday, June 4, 2009

MUKTAMAR PAS ESOK

Esok muktamar PAS, pemilihan post Timbalan Presiden, mesti hangat. 3 calun bertanding, Nasha, Husam dan Mat Sabu. Ke 3 - 3 mempunyai kekuatan dan pengaruh masing - masing. Rasa - rasanya, inilah kali pertama liputan meluas oleh media - media UMNO. Mungkin keputusan ini akan mengubah strategik UMNO bila berhadapan dengan PAS.
Untuk komen, rasanya tak layak keran hanya penganalisis dari jauh sahaja.
Mungkin pandangan pribadi sahaja boleh dikomentarkan.
Mengapa UMNO begitu mempromosikan Nasha. Dengar khabar Nasha golongan ulama', itu yang diberitahu oleh media UMNO. Jadi PAS tidak boleh hilang identiti, ulama' adalah PAS, PAS adalah Ulama'. Begitu ambil berat betul, UMNO hendak memastikan PAS diterajui oleh Ulama'. Jika bersangka baik, UMNO sayangkan Islam. Jadi perlu ada parti yang diterajui oleh ulama' dan ustaz untuk menjamin kesucian Islam. Mungkin benar atau mungkin salah.
Pendapat kedua, sebab UMNO dah tahu rentak tari golongan mendakwa dirinya ulama'. Golongan yang didakwa professional ini masih belum tahu rentak tarinya. Jika PAS dimonopoli oleh golongan ini, nescaya UMNO akan terasa kesan dan padahnya. Jika dilihat sebelum kemasukkan golongan ini secara berduyun - duyun ke dalam PAS selepas 1998, UMNO meratah PAS seperti serigala meratah mangsanya. Tetapi selepas 1999, PAS mampu berdaya saing, berdaya maju, dapat menarik pelbagai kaum untuk menyokong dan mengundi PAS. Itulah kekuatan golongan professional.
Tetapi esuk adalah tarikh penentuan kepada PAS, samada untuk dapat maju bersaing atau berada di takuk lama dan mungkin kebelakang. Terpulang kepada perwakilan yang meletakkan hala tuju PAS.
Kemungkinan selepas ini ada golongan yang merasakan diri mereka terpinggir dan merasakan diri mereka tidak dihargai oleh PAS akan mengambil keputusan drastik. Mungkin benar, mungkin salah. Di dalam politik segalanya mungkin.
SELAMAT BERMUKTAMAR KEPADA PERWAKILAN. UNDI ANDA MAMPU MENGGEMBIRA DAN MELUKAKAN UMNO.

No comments: