Saturday, May 30, 2009

KISAH 2 NEGARA DAN PEMIKIRAN UMAT MELAYU
Aku tak sempat hidup di zaman penjajahan British, mahupun penjajahan Belanda, apatah lagi penjajahan Portugis. Tidak ada satu bangsa yang suka dijajah. Penjajahan adalah satu penghinaan pada bangsa tersebut. Bekerja dengan orang yang memperhambakan dan mengambil hak kita adalah seperti bekerja @ berkhidmat dengan orang yang menceroboh rumah kita.Mungkin hanya golongan yang tidak bermaruah sanggup melakukannya, tetapi bagi golongan yang bermaruah, lebih baik melawan biarpun nyawa sebagai galang - gantinya.
Pencerobohan di Afghanistan adalah satu rentetan sejarah yang sempat diikuti. Ketidaksetujuan puak Amerika kafir laknatullah dengan puak Taliban yang menerajui Kerajaan Afghanistan pada waktu tersebut. Dengar cerita tentang isu minyak. Amerika dan Negara sekutunya, menyerang Afghanistan. Dengan segala kelengkapan moden, ramai rakyat Afghanistan syahid dan berjaya menjatuhkan Kerajaan Taliban. Amerika pun melantik seorang pemimpin iaitu Sang Hamid Karzai, anak didik Amerika untuk menjadi Presiden dan mentadbir Afghanistan. Sebenarnya Amerika yang mentadbir Afghanistan. Golongan yang menentang Amerika akan dilabel sebagai PENGGANAS. Yang lebih bodoh lagi Negara Islam pun bersetuju. Memanglah pemimpin Negara Islam ini terdiri dari golongan yang bodoh.
Begitu juga dengan Iraq. Diserang dan ditakluki. Diletakkan pemimpin yang dipersetujui oleh Amerika. Puak yang menentang juga digelar PENGGANAS dan mesti dibunuh.
Sebenarnya, siapakah yang pengganas. Yang membunuh dan menakluki. Apakah wajar mempertahankan negara sendiri adalah pengganas?
Jadi itulah sebenarnya rentetan peristiwa ke atas Tanah Melayu dahulu. Kita ditakluki oleh penjajah. Menentang penjajah adalah satu pengkhianatan, keganasan dan kesalahan. Di Tanah Melayu, sebenarnya ramai yang sanggup berkhidmat untuk British dari berjuang menentangnya. Kalau bekerja dan berkhidmat untuk penjajah adalah satu penghormatan. Jika tidak, tak akan ada manusia yang sanggup mengakui Jabatannya berusia 200 tahun lebih, sedangkan Negara merdeka baru 50 tahun lebih. Ini membawa maksud begitu bangga dan taksub dapat berkhidmat di bawah panji - panji Ratu.
Sampai bilakah pemikiran penjajah ini dapat dikikis. Selagi begini jangan harap kita akan maju kerana pemikiran kita terus dijajah. Moga - moga To' Jib dapat mengubahnya, kalau tak kita kena tunggu To' lain la lagi.

No comments: