Saturday, April 25, 2009

BOLASEPAK OH BOLASEPAK

Hari ini bercerita pasal bolasepak. Mungkin lebih seronok. Dulu saya pernah main bola. Tak sempat la sampai jadi pemain Profesional. Cuma main untuk liga - liga daerah. Macam biasa bila main bola, pakai seluar pendek (hukum syafie kata aurat), kekadang bergaduh bukan sahaja pemain tetapi penyokong pun sama. Bila tengok perlawanan antara Negeri, pasti ada penyokong bergaduh, paling kurang pancitkan tayar bas. Kata - mengata atas nama sokongan biasa aje la. Semangat Asobiyyah dihidupkan. Bagi yang tak tahan mudah naik angin. Itu jadi punca pergaduhan. Biasanya yang bergaduh ini remaja - remaja berusia 20 tahun ke bawah. Bukan ada kerja tetap, kebanyakannya penganggur atau pekerja kuli orang. Mungkin sebab IQ rendah, tak ada apa nak buat, jadi mengisi masa lapang. Itulah bolasepak, bola satu kejar ramai - ramai, tendang - tendang dapatkan gol. Bila gol kita sambut macam orang kafir, hingga lupa Allah. Biasa lah bolasepak sukan ciptaan orang kapir. Kalau tak percaya, cuba fikirkan kenapa syarikat Yahudi sanggup taja berbillion ringgit, Mengapa?
Dulu tak ramai ustaz minat bolasepak. Kalau main pun sekadar petang - petang untuk riadah sahaja. Keluarkan peluh, jaga kesihatan.
Bila dah besar, tengok rupanya ada yang kaya sebab bolasepak. Pemain ternama dapa gaji lumayan. Yang lebih kaya lagi broker judi. Setiap perlawanan ada broker, rupanya bolasepak pun memang permainan yang dikaitkan dengan judi. EPL lagi besar judi. Piala Dunia lagi kuat judi. Macam biasa orang Islam kena tipu. Itulah bolasepak cipataan si kafir, jadikan satu industri.
Sekarang dah ramai ustaz tengok bola, lebih - lebih lagi kalau pasukan kesayangan pasukan yang kuat dan masuk final. Maka ustaz pun bersembang pasal bola. Ada yang pergi stadium bila pasukan kesayangan masuk final. Fatwa dahulu berkaitan laro pun ditukar ke Riadah. Hairan bin Ajaib, mudahnya fatwa berubah. Mungkin ustaz sekarang lebih asobiyyah ke, tak tau la.
Jangan kerana bolasepak, kita berubah. Jangan kerana pasukan kita sokong masuk final fatwa berubah. Sebab bolasepak tetap bolasepak, hanya hiburan. Tak ramai pemain solat lima waktu bila bertembung waktu. Penyokong apatah lagi, banyak yang tinggal waktu sembahyang. Banyak yang jahil dari berilmu. Banyak mudarat dari kebaikan. Itulah bolasepak. Tak salah untuk beriadah, kalau sampai terbawa - bawa sampai ke mengaitkan politik dan hukum agama rasanya kena nilai semula.
Harap ustaz - ustaz dapat betulkan semula. Jangan bolasepak kita letakkan segala - galanya. Banyak yang kena muhassabah.
Akhir kata, Tahniah untuk pasukan Selangor kerana menang piala FA. Untuk pasukan Kelantan usaha lagi. Mungkin tidak untuk tahun ini, tahun hadapan sedang menanti.
Sekadar suka - suka. BOLA OH BOLA.

No comments: