Sunday, April 5, 2009

7HB APRIL, HARI MENGUNDI

Tanggal 7hb April 2009 ini akan kita ketahui keputusan Pilihan Raya Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.
Kini kesemua parti beirtanding bekerja keras bagai nak rak untuak membastikan kemenangan calun masing - masing. Propaganda dan Perang saraf tengah hebat, pelbagai teknik digunakan.
Tidak salah berpropaganda tetapi jika melampaui batas agama dan nilai moral manusia,rasanya perlu difikirkan.
Provokasi yang melampau juga menjadi kebencian Allah. Dari analisis jelas bangsa Melayu yang menganggap Islam sebagai terasnya, tidak memahami Islam yang sebenarnya. Tektik memburukkan insan lain tanpa batasan, perkauman, semangat asobiyyah jelas ditunjukkan. Ini membuktikan pegangan umat Melayu kepada Islam bukan kerana ilmu tetapi kerana warisan semata - mata. Di dewakan pemimpin walaupun kita tahu kesalahan dan kesilapan seolah - olah menjadi dewa. Diolahkan berita palsu menjadi benar. Disemarakkan semangat perkauman untuk kemenangan. Salah guna agensi kerajaan untuk memastikan kemenangan. Pengundi dirasuah demi kepentingan parti. Dan tidak kurang juga tektik menggugut digunakan.
Begitulah, umat Melayu yang Islam ini, untuk kepentingan dunia yang sedikit mereka sanggup membuat apa sahaja. Kerana hendak memastikan kemenangan. Dengan kemenangan mereka akan mendapat laba besar.
Kepada para pengundi, mengundilah dengan ilmu. Letaklah ilmu ditempat yang sepatutnya. Jangan terpengaruh dengan habuan yang sedikit dan propaganda murahan. Jangan gadaikan agama dan maruah bangsa kita. Mengundi untuk mencari pemimpin seperti yang digariskan oleh Islam, itulah yang sebaiknya.

No comments: