Saturday, March 7, 2009

PPSMI - BANTAHAN RAKYAT


PPSMI, satu bantahan rakyat terhadap sistem masa depan untuk generasi Melayu. Benarlah, orang Melayu menjadi pengkhianat kepada Melayu. Cukuplah pihak pemerintah politik. PM yang tak mampu membuat apa - apa, lemah dari segala segi. Menteri Pelajaran yang tak tahu apa - apa, hanya tahu berpolitik bodoh dan tiada rancangan untuk masa depan Negara.
Tahukah betapa pentingnya bahasa kepada satu bangsa. Jelas di sini ada satu parti politik Melayu yang begitu galak untuk menghapuskan bahasa Melayu. Mengapa? Alasan belajar Bahasa Inggeris dalam Math dan sains akan menjadikan kita pandai berbahasa Inggeris adalah satu lawak paling bodoh dalam dunia abad ini. Sebenarnya hanya kerana projek buku yang telah dimonopoli dan dipunyai pemimpin tertentu, itulah yang disebarkan di dalam internet.
Demi mencapai cita - cita ini, habis jentera kerajaan digunakan. Polis diperkudakan. Lebih malang lagi ramai pegawai kanan polis terlibat untuk mengampu pemimpin - pemimpin yang berkepentingan sendiri sahaja. Polis FRU, SB, preman, konstabel, lans koperal, sarjan, sarjan mejar, ini tak sedar kesan PPSMI ini akan membodohkan anak - anak mereka. Mungkin sebab yang jadi Polis ni kerana kurang berjaya dalam pelajaran dahulu, tetabi janganlah bersubahat menggadaikan nasib anak - anak dan bangsa sendiri. Gunakanlah sedikit akal yang dikurniakan Tuhan. Atas nama arahan hanya adalah alasan yang bodoh. Hanya binatang menggunakan alasan tersebut. Sedangkan sudah tentu anggota POLIS bukan binatang. Buktikan anda bukan Binatang. ANDA SEORANG MANUSIA YANG BEBAS, BERAGAMA, BERBANGSA DAN BERADAT. Jangan ikut ketua - ketua anda yang berhati binatang, hanya untuk kepentingan diri. Mungkin mereka ada ganjaran. Gaji mereka besar, anak - anak mampu disekolahkan di sekolah tersohor dan terBISTARI, sedangkan anda terpaksa merempat ke ulu ke hilir memohon simpati orang.
Anda seorang manusia, anda akan ditanya oleh Allah. Sudah pasti orang yang anda pukul hari ini tidak akan memaafkan anda sehingga anda dicampakkan ke dalam NERAKA. Sanggupkah anda tinggal di dalam NERAKA, diazab dari mula mati hingga ke akhirat.
Isu bahasa bukan isu potlitik. Isu bahasa isu keseniambungan satu bangsa ciptaan Ilahi. Apalah guna bahasa Melayu sekiranya tidak dimartabatkan sebagai bahasa ilmu. Dalam tempoh 10 - 20 tahun, bahasa MELAYU AKAN KETINGGALAN DAN SEMAKIN PUDAR. Lihat sahaja tulisan JAWI, dalam tempoh 10 tahun sahaja, musnah. Ini menunjukkan Menteri Pelajaran kurang cerdik untuk memahami isu ini. Membuktikan tidak layak menjawat jawatan itu. Mungkin kerana terlalu berpoya - poya dan kuat berhibur, fikiran manusia akan menjadi lemah.
Perjuangan isu bahasa sudah 6 tahun dibuat secara aman, tetapi kerajaan terus bertegas meneruskannya,walaupun keputusan ujian jelas membuktikan dan menakutkan. Jangan lepas ini Menteri Pelajaran kata dia tak tahu pulak. Cukuplah menunjukkan kebodohan, walaupun dia sememangnya bodoh. Rakyat makin meluat.
Kepada para Sultan dan Raja, dengarlah rintihan rakyat Malaysia. Apalah guna jika rakyat yang dulunya tinggal di Tanah Melayu ini, tapi akhirnya tiada lagi pandai berbahasa Melayu. Mungkin sepatutnya diubah menjadi King sahaja sebab orang tak faham apa itu Sultan. Mungkin kena pergi ke Tanah Inggeris untuk menjadi King. Kena berlawan dengan Queen Elizabeth. Itu pun hanya ada satu kerusi sahaja. Apa guna berbangsa Melayu andai tak faham bahasa sendiri.
Mungkin catatan ini agak kasar, dari hati yang pedih melihat kerakusan para Menteri, orang yang berkuasa tetapi kurang cerdik. Mungkin ini cara terbaik mengajar orang yang tak tahu bahasa
Kepada para pejuang PPSMI terus perjuangan ini samada kita berjaya atau Bahasa ini musnah. Itu sahaja pilihan yang ada. Pedulikan segala rintangan dan cabaran.

No comments: