Monday, February 9, 2009

KRISIS PERAK 2

Krisis Menteri Besar di Perak masih belum selesai dan menjadi isu hangat masa kini. Bilakah krisis politik ini akan berakhir atau tergantung sahaj?.
Persoalannya siapa yang memulakannya? Mengikut lapuran TV pemerintah, ianya dimulakan oleh saranan Dato' Seri Anwar yang menalipon YB-YB pemerintah agar melompat ke bukan pemerintah. Jadi Najib yang terbabit dengan banyak skandal pun terus menyudahkannya. Itu kata - kata Dato' Seri Najib.
DS Anwar kata lompat cara dia tanpa ganjaran dan imbuhan tetapi dengan kerelaan hati untuk kepentingan rakyat. Lompat secara dijanjikan imbuhan dan ugutan adalah satu perkara yang salah dan tidak bermoral. Ini yang dilakukan oleh DS Najib.
Cara yang terbaik adalah kembali kepada undang - undang. Kalau undang - undang membenarkan kita tak boleh kata apa - apa. Cuma amatlah berdosa bagi rakyat yang melompat untuk mengejar ganjaran. Bagi yang diugut pula adalah lebih baik mereka meletakkan jawatan. Sekurang - kurangnya memberi peluang kepada rakyat untuk menentukannya.
Pilihan raya adalah politik masa kini. Ini adalah kaedah untuk menentukan siapa yang berhak mendapat kuasa. Ini adalah yang ditulis dan diamalkan dalam sistem demokrasi. Amat malang bagi Malaysia, sekiranya sistem demokrasi tidak diikut dan kuasa ditentukan oleh 2, 3 orang sahaja. Sekiranya ini berlaku rakyat Malaysia diperbodohkan oleh orang yang berkuasa. Tiada lagi hak rakyat. Tiada manusia atau rakyat yang suka diperbodohkan.
Rakyat sekarang tidak sama dengan rakyat tahun 50 an. Waktu tersebut berita SEBENAR amat sukar, rakyat bergantung kepada suapan pemerintah sahaja. Suasana telah berubah. Rakyat telah berubah, semakin pandai semakin mengkaji, tetapi malangnya masih ada segolongan manusia yang berkuasa TAK NAK berubah. Mereka lebih suka kepada sistem yang lama. sanggup melakukan apa sahaja untuk matlamat mereka. rASUAH, KRONI, KUASA DISALAHGUNA.
Golongan ini akan menggadaikan apa sahaja samada institusi raja, agama, perpaduan dan apa - apa sahaja demi matlamat mengekalkan kuasa dan harta. Mengejar kuasa untuk matlamat ini adalah salah, rasanya Dato' Harussani terlupa nak buat fatwa bab ini.
Mempertahankan kuasa untuk kebenaran adalah wajib. Sama seperti Saidina Ali yang disuruh letak jawatan, tetapi menolaknya. Mungkin Dato' Harussani terlupa atau hilang kitabnya.
Perubahan untuk kebaikan adalah satu perkara yang mulia. Perubahan untuk maksiat adalah satu perbuatan haram.
Jadi sama - samalah kita berfikir, di manakah pendirian diri. Kita yang menentukan. Semua orang tahu niat dan diri masing - masing. Sekiranya kuasa dikejar untuk harta, lebih baik kita tinggalkan kerana azab Allah lebih pedih. Sekiranya kerana kebenaran dan hak, kita teruskan kerana kenikmatan menanti kita.
Apalah guna harta berbillion kiranya nama kita tersenarai di pintu neraka dan termasuk dalam golongan Munafik? Azab kekal untuk selama - lamanya. Mungkin kita rasa mampu bertaubat sebelum mati, tapi pernahkah kita terfikir, dosa yang kita lakukan dapat diampunkan hanya dengan menadah tangan atau diterima Allah. Sekiranya kita merasakan dengan duit mampu mengupah hafiz - hafiz membaca Al-Quran, lebih baik kita lupakan sahaja. Harta yang haram tetap haram, walaupun berjuta ringgit dihabiskan untuk ibadat. Sia - sia sahaja.
Tanyalah diri kita dan jauhilah bersubahat dengan golongan seperti ini, kerana akan mengheret kita ke dalam azab Allah, melainkan kita manusia yang spisisnya sama. Yang sentiasa menentang ayat - ayat Allah, iaitu spisis MUNAFIK.

No comments: