Monday, February 16, 2009

CIRI - CIRI MUNAFIK

Ciri - ciri Munafik itu banyak. Malangnya ustaz - ustaz kurang mendedahkan perkara tersebut semasa berceramah. Mungkin kerana banyak ciri munafik terdapat pada pimpinan samada pentadbiran kerajaan, parti politik, persatuan, pertubuhan mahupun organisasi kampung.
Di zaman Rasulullah kaum munafik telah mencecah hampir 30%, ini fakta semasa Perang Uhud. Tidak hairan sekiranya kaum Munafik kini boleh mencecah 80 - 90% dari populasi umat Islam.
Tidak mustahil kita juga boleh tergolong dalam golongan Munafik. Berhati - hatilah, moga Allah menjauhkan kita dari golongan ini.
Golongan Munafik akan bertindak seolah - olah merekalah muslim sejati, berjuang untuk agama tetapi sebenarnya hanya untuk kepentingan diri sendiri.

Surah Munafiqun,
1. Apabila datang kepada engkau orang - orang Munafiq, mereka berkata: Kami menjadi saksi, bahawa engkau (Muhamad) sungguh Rasul Allah. Allah mengetahui, bahawa engkau rasulnya dan Allah menjwadi saksi, bahawa orang Munafiq itu dusta.
2. Mereka jadikan sumpah mereka, untuk memeliharakan(melepaskan diri), lalu mereka menghalangi (manusia) daripada jalan Allah. Sungguh amat jahat apa - apa yang mereka kerjakan.
3. Demikian itu, kerana mereka beriman (pada lahirnya), tapi kafir (pada batinnya), lalu ditutup mata hati mereka, sehingga mereka tiada mengerti.

(bersambung)..

Renungilah ayat di atas, dan nilailah diri kita, keluarga, saudara - mara, pemimpin kita. ADAKAH KITA TERGOLONG DALAM GOLONGAN INI?

Setakat mana kita menyintai agama kita. Setakata mana kita berusaha melakukan ibadat kita? Satu hari berapa kali kita menunaikan solat jemaah? Satu hari berapa banyak Al - Quran yang dibaca? Satu hari berapa banyak zikir dilafazkan? Nilailah diri sendiri. Mungkinkah kita termasuk ke dalam golongan ini. Moga Allah menjauhkan kita.

No comments: